#družba 15.9.2016 16:46

Vlada za glasnika digitalne tehnologije imenovala Marka Grobelnika

Ljubljana, 15. septembra - Vlada je danes za nacionalnega glasnika digitalne tehnologije na področju e-vključenosti za mandatno obdobje štirih let imenovala Marka Grobelnika. Na tem mestu bo nasledil Aleša Špetiča, ki mu je mandat potekel maja letos.

Ljubljana, IJS.
Raziskovalec IJS Marko Grobelnik.
Foto: Anže Malovrh/STA

Portorož.
Začetek mednarodne znanstvene konference o jezikovnih virih in evaluaciji (LREC).
Vodja Odseka za umetno inteligenco na IJS Marko Grobelnik.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, Mestni muzej.
Okrogla miza ljubljanske Filozofske fakultete o jezikovni opremljenosti slovenščine.
Marko Grobelnik z Instituta Jožef Štefan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo.
Odprtje tradicionalnega 25. statističnega posvetovanja - Statistični dan 2015, ki letos poteka na temo Masivni podatki - velika priložnost.
Marko Grobelnik z Instituta Jožef Štefan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo.
Odprtje tradicionalnega 25. statističnega posvetovanja - Statistični dan 2015, ki letos poteka na temo Masivni podatki - velika priložnost.
Marko Grobelnik z Instituta Jožef Štefan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Gre za uglednega in uveljavljenega strokovnjaka s področja digitalne tehnologije, ki ima mednarodne izkušnje s svojega področja delovanja," so po današnji seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Grobelnik je raziskovalec na Institutu Jožef Stefan ter direktor in ustanovitelj podjetja Quintelligence, ima pa strokovne kompetence s področja rudarjenja podatkov/strojnega učenja, tekstovnega rudarjenja/računalniškega jezikoslovja, analize omrežij, analize spletnih podatkov, ekstrakcije informacij, vizualizacije podatkov ter kombinatorične optimizacije.

Po navedbah vlade ima komunikacijske kompetence s področja vodstva manjših in večjih skupin oseb, predstavljanja projektnega dela in mentorstva študentov na vseh ravneh, poleg tega pa tudi organizacijske kompetence s področja organizacije mednarodnih dogodkov, koordinacije večjih mednarodnih projektov, koordinacije specifičnih industrijskih projektov in menedžmenta znanstvenega dela.

Iz poziva predsednika Evropske komisije k imenovanju nacionalnega glasnika digitalne tehnologije na področju e-vključenosti izhaja, da naj vsaka država članica imenuje glasnika digitalne tehnologije.

Glasnik naj bi bil zmožen mrežnega povezovanja s sektorji industrije, izobraževanja in prostovoljstva ter razumevanja in spodbujanja teh sektorjev; poleg tega naj bi bil dinamična in pomembna osebnost, saj bi tako pritegnil pozornost medijev k pobudi, imenovan pa na podlagi svoje strokovnosti in dosežkov.

Postopek za izbiro novega glasnika se je začel pod okriljem ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, sklenil pa pod okriljem ministrstva za javno upravo. Tekom postopka je namreč s spremenjenim zakonom o državni upravi področje informacijske družbe prešlo v pristojnost ministrstva za javno upravo.

Minister za javno upravo je tako na podlagi izvedenega javnega poziva, ki ga je 11. julija letos objavilo še ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, imenoval komisijo, ki je pregledala prispele vloge in ministru poslala seznam primernih kandidatov. Na podlagi prejetega seznama je minister vladi predlagal, da za glasnika digitalne tehnologije na področju e-vključenosti imenuje Grobelnika.