24.8.2016 15:22

Umetnik Miha Turšič nagrajen za projekt Supre:organizem

Linz, 24. avgusta - Evropska vesoljska agencija (Esa) in festival sodobne elektronske umetnosti Ars Electronica sta slovenskemu umetniku Mihi Turšiču namenila častno priznanje za projekt Supre:organizem ter za pionirske dosežke na področju raziskovanja vesolja. Esa in Ars Electronica letos tudi prvič organizirata skupno znanstveno-umetniško rezidenco.

Vitanje. Soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Miha Turšič. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Vitanje.
Soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Miha Turšič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V sklopu znanstveno-umetniške rezidence bo izbranemu umetniku omogočena izvedba umetniškega projekta na temo enega od večjih evropskih vesoljskih projektov, kot sta denimo misiji Rosetta in ExoMars.

Izmed 139 prijavljenih del je bila v rezidenčni program sprejeta irska umetnica Aoife van Linden Tol. V prihodnjem letu ji bo omogočeno sodelovanje z vesoljskimi znanstveniki v Esinem raziskovalnem centru v Noordwijku na Nizozemskem ter izvedba umetniškega dela v Ars Electronica Futurelab studiu v Linzu.

Častna priznanja pa je prejelo šest umetnikov, med njimi Turšič. Projekt Supre:organizem obsega raziskovanje umetniških praks in metodologij v izvenzemeljskem prostoru. Razvija se v sodelovanju med razvojno umetnostjo, humanistiko ter vesoljskimi inštitucijami, ki se ukvarjajo z razumevanjem delovanja avtonomnih in emancipiranih tehnoloških sistemov, kot so sateliti, vesoljske sonde in roverji, so sporočili iz Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt).

Letošnji festival Ars Electronica bo sicer v Linzu potekal med 8. in 12. septembrom. Na njem se bodo predstavili tudi slovenski umetniki Dean Verzel, Robertina Šebjanič, ki bo predstavila dva projekta - prvega v sodelovanju s Slavkom Glamočaninom in drugega v sodelovanju z Ido Hiršenfelder in Alešem Hiengom - ter Špela Petrič.