24.8.2016 7:45

Jure Leskovec postal redni profesor na Stanfordu

Stanford, 24. avgusta - Slovenski znanstvenik Jure Leskovec je postal redni profesor računalništva na prestižni ameriški univerzi Stanford, kjer je od leta 2009 delal kot docent. To, da mlad znanstvenik postane redni profesor, je po njegovih besedah v ZDA običajna praksa. Na Stanfordu denimo 60 odstotkov docentov napreduje v naziv rednega profesorja, je povedal za STA.

Bled, Hotel Golf. Slovenski znanstvenik Jure Leskovec in redni profesor računalništva na prestižni ameriški univerzi Stanford. Foto: Nebojša Tejić/STA

Bled, Hotel Golf.
Slovenski znanstvenik Jure Leskovec in redni profesor računalništva na prestižni ameriški univerzi Stanford.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Kot je pojasnil Leskovec, pozicija mladih docentov, ki jo je doslej opravljal, traja šest let. "Po tem obdobju pa pride trenutek odločitve. Takrat bodisi postanemo redni profesorji bodisi pa si najdemo drugo univerzo," je pojasnil Leskovec. Tak sistem se mu zdi dober, "saj tako raziskovalec točno ve, kaj ga čaka ter za kaj se trudi".

Leskovec na pridobitev naziva rednega profesorja na eni izmed najboljših svetovnih univerz ne gleda kot na enega izmed vrhuncev svoje kariere, temveč kot "zgolj na korak na poti skozi življenje". Kot pravi, je to rezultat dolgotrajnega trdega dela, katerega sadovi so se počasi nalagali. Nad izvolitvijo tako ni preveč presenečen oziroma, kot je dejal, ga ni preveč skrbelo, kakšen bo rezultat.

Pri postopku odločanja o napredovanju ni vnaprej določenih kriterijev, največjo težo pri odločitvi pa imajo po besedah Leskovca priporočilna pisma, pa tudi ocene študentov ter pisma bivših mentorirancev.

Fakulteta je tako v postopku odločanja sestavila seznam štirih Leskovčevih sovrstnikov, ki so že postali profesorji na Stanfordu oz. drugih primerljivih univerzah ter delajo na podobnih raziskovalnih problemih kot Leskovec. Skupina 15 znanstvenikov je nato pripravila evalvacije oz. priporočilna pisma Leskovca in vrstnikov, pri čemer so primerjali njihove raziskave ter jih tako rangirali.

"Ideja je, da te evalvacije celostno zajamejo kandidatove raziskave ter njihov domet in vpliv," je pojasnil Leskovec. Ker proces izvolitve ne vsebuje vnaprej določenih kriterijev, znanstvenik po mnenju Leskovca ne gleda le na točke in število objav, temveč želi delati kar najboljše raziskave. "Tako lahko nekdo objavi zelo veliko člankov, pa ni izvoljen, po drugi strani pa bi lahko nekdo rešil en težek problem in si tako zasluzil profesuro."

Tema njegovega raziskovalnega dela so velika družbena in informacijska omrežja ter družbeni mediji. Razvija statistične modele, ki opisujejo in napovedujejo vedenje ljudi ter razširjanje informacij v velikih spletnih sistemih, kot sta Facebook in Twitter.

Poleg pedagoškega in raziskovalnega dela je Leskovec leta 2014 soustanovil tudi startup Kosei, ki ga je lani kupilo priljubljeno družbeno omrežje Pinterest. Trenutno pri Pinterestu opravlja funkcijo glavnega znanstvenika in kot pravi, mu zaenkrat dokaj dobro uspeva usklajevati karieri v gospodarstvu in akademskem svetu.

Leskovec je dodiplomski študij zaključil leta 2004 na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko. Študijsko pot je nadaljeval v ZDA, kjer je doktoriral na univerzi Carnegie Mellon, podoktorski študij pa opravil na univerzi Cornell. Raziskovalno in pedagoško sodeluje tudi z Institutom Jožef Stefan ter Fakulteto za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.