zelenaLJ Turizem 1.8.2016 6:00

Ljubljana avgusta v ospredje postavlja trajnostni turizem

Ljubljana, 1. avgusta - Ljubljana vstopa v osmi mesec zelenega prestolovanja Evropi, v katerem v ospredje postavlja trajnostni turizem. Poleg številnih zelenih sprememb, ki so jih v zadnjih letih uvedli v Ljubljani, so kot odločilen ukrep za razvoj trajnostnih turističnih vsebin na ljubljanski občini izpostavili mestno središče, ki je namenjeno le pešcem in kolesarjem.

Ljubljana. Ljubljana iz zraka. Foto: Peter Černuta/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljana iz zraka.
Foto: Peter Černuta/STA
Arhiv STA

Tudi avgusta bodo na Mestni občini Ljubljana (Mol) v informacijski točki pred mestno hišo pripravili brezplačni program, tokrat pa ga bo koordiniral Turizem Ljubljana. Že danes bodo v informacijski točki skozi zgodbo o varuhu zakladov predstavili Krajinski park Ljubljansko barje in dediščino kolišč.

V sredo bodo lahko obiskovalci okušali lokalno ljubljansko kulinariko z Okusi Ljubljane in se udeležili brezplačnega vodenega ogleda Vsi zakladi parka Tivoli, ki ga bo Turizem Ljubljana ponovno organiziral v nedeljo ter 25. avgusta.

V četrtek bo Botanični vrt Univerze v Ljubljani predstavil naravoslovno učno pot Fleishmannovega rebrinca, v nedeljo pa bodo lahko obiskovalci podrobneje spoznali Čebeljo pot in ostala zelena vodstva Turizma Ljubljana.

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije bo medtem v sredo in 25. avgusta predstavila kolesarski portal Gremo na pot, Turizem Ljubljana pa bo, prav tako 25. avgusta, predstavil še aktivna kolesarska doživetja.

Dolgčas ne bo niti najmlajšim, saj bo Mestna knjižnica Ljubljana avgusta večkrat organizirala pripovedovanje pravljice O škratu, ki ni hotel na počitnice.

V Zeleni prestolnici Evrope 2016 se bodo v mesecu trajnostnega turizma predstavili tudi predstavniki Osrednjeslovenske regije, in sicer Polhov Gradec, Velike Lašče in Kamnik. Svoja trajnostna prizadevanja bodo izpostavili tudi Laško, Podčetrtek, Kras in Brkini, Unescova Idrija, Solčavsko, Murska Sobota, Cerkno, Celje, Vipava, dolina Soče in Bled.

Aktivnosti bodo avgusta potekale tudi v četrtnih skupnostih Rožnik, Šentvid in Bežigrad, ki bodo v tem mesecu zelene ambasadorke.

Ljubljana sicer zadnje čase na področju turizma žanje zavidljive rezultate. Zadnji dve leti je število nočitev v prestolnici preseglo milijon, na dobri poti pa so tudi letos. Pred dobrim mesecem je Svetovno združenje turističnih novinarjev in piscev FIJET Ljubljano nagradilo še z zlatim jabolkom, nagrado, ki jo primerjajo s turističnim oskarjem.

Gre za priznanje za odlične dosežke pri razvoju turizma, za ohranjanje kulturne, naravne in zgodovinske dediščine, njeno vključevanje v turistično ponudbo ter izstopajoče primere vpeljevanja principov trajnostnega razvoja v turizem.