#družba 3.6.2016 9:20

Poziv k odprti razpravi o področju informacijske družbe

Ljubljana, 3. junija - Predstavniki civilne družbe so na predsednika DZ naslovili poziv, naj ne sprejme obravnave predloga novele zakona o državni upravi po skrajšanem postopku. Predlagajo, da DZ novelo, ki predvideva prenos direktorata za informacijsko družbo, obravnava po rednem postopku, pred tem pa omogoči odprto razpravo z vsem deležniki.

Ljubljana. Računalniška varnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Računalniška varnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Še zlasti pomemben je dialog s predstavniki nevladnih organizacij in tistega dela gospodarstva, ki ustvarja največ delovnih mest in je generator razvoja slovenske digitalne preobrazbe," so zapisali v okviru Pobude za odprt in vključujoč dialog o razvoju digitalne družbe v Sloveniji.

Vlada je 26. maja sprejela predlog novele zakona o državni upravi, ki predvideva med drugim tudi prenos direktorata za informacijsko družbo z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na ministrstvo za javno upravo. To naj bi prispevalo k še bolj učinkovitemu in usklajenemu izvajanju nalog na tem področju. Predlagana je obravnava po skrajšanem postopku.

V pobudi poudarjajo, da vlada spremembe zakona prikazuje kot manj zahtevne, čeprav gre v resnici za pomembne spremembe z daljnosežnimi družbenimi posledicami. Če bo državni zbor zakon brez širše razprave sprejel v predlaganem besedilu, podpisniki napovedujejo uporabo zakonsko predvidenih sredstev, da njegovo uveljavitev preprečijo.

Ob tem v pobudi izražajo zaskrbljenost nad odsotnostjo odprtega in vključujočega dialoga o vprašanjih razvoja informacijske družbe v Sloveniji med politiko na eni strani in strokovno javnostjo, civilno družbo in podjetji na drugi.

Predstavniki resornih ministrstev so ta dialog po njihovih navedbah doslej zavračali. "Predlog novele zakona o državni upravi, ki spreminja organizacijo in pristojnosti na področju informacijske družbe in elektronskih komunikacij, je bil pripravljen na hitro in v tajnosti, brez kakršnekoli poglobljene analize, temeljitega premisleka ter širše razprave med deležniki v in izven javne uprave."

Predlog po mnenju podpisnikov pobude ne vsebuje strokovno utemeljenih razlogov za spremembe glede prenosa pristojnosti na področju informacijske družbe, pomembne spremembe pristojnosti glede Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Arnes) pa omenja le v razlagi zakona.

"Odločno zavračamo politiko izvršenih dejstev na področju, ki je pomembno za razvoj celotne družbe oz. države in zahteva sodelovanje, ne pa izključevanja," poudarjajo podpisniki in dodajajo, da predlog novele kaže na nerazumevanje pomembnosti oblikovanja strategij informacijske družbe, ne priznava odločilnega vpliva področja za razvoj družbe ter jo degradira na podporni sloj informatizacije javne uprave.

Podpisniki poziva so predsednik Društva uporabnikov Linuxa Slovenije (Lugos) Andraž Brodnik, direktor Inštituta za digitalno družbo Digitas Dušan Caf, direktor zavoda za založniško dejavnost Beletrina Mitja Čander, direktor Inštituta za elektronsko participacijo Simon Delakorda, nekdanji direktor direktorata za informacijsko družbo in nekdanji predsednik upravnega odbora Arnesa Andrej Flogie, sociolog in nekdanji minister za informacijsko družbo Pavel Gantar, svetovalec iz podjetja TK Consult in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za informacijsko družbo Tomaž Kalin, koordinator Centra odprte kode Slovenije Andrej Kositer, direktor Inštituta za pravne rešitve informacijske družbe Maribor Benjamin Lesjak, podjetnik in nekdanji glasnik digitalnih tehnologij RS Aleš Špetič, Matija Šuklje iz organizacije Free Software Foundation Europe, informatik in nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk ter direktor Zavoda go6 Jan Žorž.