#družba 9.3.2016 9:24

Na festivalu naravoslovja Hokus Pokus o zelenih temah

Ljubljana, 9. marca - Danes se začenja tradicionalni festival naravoslovja Hokus pokus, ki ga bo v treh dneh obiskalo 850 osnovnošolcev iz cele Slovenije. Letošnja rdeča nit festivala, ki ga deveto leto zapored organizira Pionirski dom, se osredotoča na naziv zelene prestolnice, s katerim se v letošnjem letu ponaša Ljubljana.

Ljubljana. Festival naravoslovja Hokus pokus. Foto: Hokus pokus

Ljubljana.
Festival naravoslovja Hokus pokus.
Foto: Hokus pokus

Ljubljana. Festival naravoslovja Hokus pokus. Foto: Hokus pokus

Ljubljana.
Festival naravoslovja Hokus pokus.
Foto: Hokus pokus

Ljubljana. Laboratorij, raziskovanje, znanost. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Laboratorij, raziskovanje, znanost.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Delavnice v okviru festivala bodo po navedbah organizatorjev vsebovale zelen pristop - temeljile bodo na ekoloških materialih ali pa se bodo dotikale področij, ki spodbujajo čistejše okolje, zrak, zemljo, vodo.

Obiskovalci bodo skozi aktivne delavnice spoznali vodilne ustanove na področju naravoslovja, kot so denimo Institut Jožef Stefan, Tehniški muzej Slovenije, Hiša eksperimentov, Prirodoslovni muzej Slovenije, Pedagoška fakulteta, Botanični vrt univerze v Ljubljani.

Poleg njih se bodo predstavili zavodi in društva, ki prepletajo umetnost in znanost, in posamezni umetniki, ki eksperimentirajo z materiali in pojavi. Hkrati pa se bodo predstavili tudi naravoslovni krožki osnovnih in srednjih šol, ki bodo vrstnikom predstavili svoje naravoslovne spretnosti.

Na delavnici Instituta Jožef Stefan bodo spregovorili o vodiku kot gorivu prihodnosti, na delavnici Pedagoške fakultete v Ljubljani se bodo pogovarjali o toploti v domu, Botanični vrt Univerze v Ljubljani pa bo na delavnici osveščal o pomenu dreves za planet, človeka in mesto.

S festivalom Hokus pokus želijo organizatorji med drugim spodbuditi ustvarjalnost in radovednost otrok ter jih ob tem osvestiti o soodvisnosti narave in človeka. Hkrati pa želijo tudi spodbuditi sodelovanje med učitelji, mentorji in pedagoškimi strokovnjaki različnih ustanov.

Namenjen je osnovnošolcem naravoslovnih krožkov, ki v obliki praktičnega poskusa predstavijo raziskovalni projekt, ter tudi tistim, ki sicer ne sodelujejo s svojim projektom, vendar se aktivno vključujejo v dinamične in nekonvencionalne naravoslovne delavnice.