#družba 4.3.2016 15:49

Slovenija bo marca gostila evropski forum robotike

Ljubljana, 4. marca - Slovenija bo letos gostila evropski forum robotike 2016. Dogodek, ki ga vsako leto obišče več kot 500 strokovnjakov, se bo med 21. in 23. marcem odvijal v Cankarjevem domu v Ljubljani. Slovenija je bila za gostiteljico izbrana zaradi močne vključenosti v mednarodni raziskovalni prostor na tem področju.

Ljubljana. Evropski forum robotike 2016. Foto: erf2016.eu

Ljubljana.
Evropski forum robotike 2016.
Foto: erf2016.eu

Tridnevni dogodek bo zaznamovalo 60 delavnic o vseh vidikih robotike in njene uporabe, 22 razstav. Po pričakovanjih organizatorjev bo pritegnil udeležbo več kot 500 gospodarstvenikov, vrhunskih znanstvenikov, poslovnežev in predstavnikov javnih organov, ki bodo razpravljali o trendih na področju razvoja robotike v Evropi in najnovejših odkritjih.

Program bo med drugim posvečen tudi razvoju robotike v Sloveniji in na Zahodnem Balkanu, družbeno inteligentnim robotom in pametnim mestom, avtonomnim robotskim sistemom, evropskim programom za financiranje robotskih projektov, vesoljskim robotskim tehnologijam, laboratorijski robotiki ter robotsko vodenimi operacijam.

Dogodek bo udeležencem omogočal tudi udeležbo na projektnih sestankih, delavnice za podjetnike ter ogled razstave robotov. V sklopu evropskega foruma robotike bosta podeljeni tudi nagrada za najboljšo doktorsko disertacijo in nagrada za tehnološki transfer.

Organizator dogodka, ki bo potekal pod geslom Robotika za Evropejce, je mednarodno neprofitno združenje vseh evropskih deležnikov v robotiki s sedežem v Bruslju - euRobotics AISBL. Eno izmed poglavitnih poslanstev združenja je sodelovanje z Evropsko komisijo pri oblikovanju in izvedbi strategije ter načrtovanju raziskav, tehnološkega razvoja in inovacij v robotiki.

Slovenija igra pomembno vlogo pri razvoju evropske robotike, ki sicer zavzema približno 32-odstotni delež svetovnega trga. Predstojnik Laboratorija za robotiko (Robolab) na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Marko Munih ob tem izpostavlja, da smo v Sloveniji trenutno primerljivi s svetovnimi trendi na področju robotike, "je pa v domači razvoj seveda potrebno vlagati. Večja robotizacija državam prinaša konkurenčnost in gospodarsko rast in brez robotike ne bi bilo napredka ter sodobnih naprav, ki se jih danes vsi poslužujemo."

Letošnji dogodek bo po mnenju svetovalca pri euRobotics Uwa Haassa najpomembnejši dogodek evropskega mreženja v tem letu in bo najverjetneje prispeval tudi k tesnejšemu evropskemu povezovanju v tem delu celine. "Ker bo potekal v Sloveniji, bo namen letošnjega foruma navezati tudi stike z jugovzhodno Evropo, še posebej z Zahodnim Balkanom, ter vzpostaviti mreženje in sodelovanje v robotiki, inovacijah in uporabi."

Več informacij o programu je na voljo na spletni povezavi http://www.erf2016.eu/.