23.11.2015 9:44

"Zahodnjaki imamo še preveč predsodkov o insektih kot prehrani"

Kranj, 23. novembra - V prihodnosti bodo insekti del vsakodnevne prehrane, meni študent veterinarske fakultete v Ljubljani Domen Krč, ki je skupaj s svojimi kolegi začel s projektom užitnih insektov, imenovan Zoic bar. Njihov prvi produkt je proteinska ploščica, v kateri je kot glavni vir proteinov dodan mlet prah iz insektov mokarjev.

Kranj. Ustanovitelj podjetja Zoic Domen Krč. Foto: Anže Malovrh/STA

Kranj.
Ustanovitelj podjetja Zoic Domen Krč.
Foto: Anže Malovrh/STA

Kranj. Ustanovitelj podjetja Zoic Domen Krč. Foto: Anže Malovrh/STA

Kranj.
Ustanovitelj podjetja Zoic Domen Krč.
Foto: Anže Malovrh/STA

Domen zase pravi, da ni samo študent, temveč tudi raziskovalec in športnik, tako da je deloma prišel do ideje tudi zaradi svojega življenjskega sloga, saj je iskal različne vire proteinov. Hkrati pa se je s temo srečal na fakulteti, kjer so imeli predavanje o žuželkah kot alternativni prehrani.

Medtem ko se je želel oddaljiti od komercialnih beljakovinskih prahov, ki so se mu zdeli preveč umetni, mu je bila vedno bližja ideja beljakovinskega prahu, narejenega iz žuželk. Obenem pa je spoznal, da žuželke niso le optimalen vir beljakovin, temveč vsebujejo tudi koristne maščobe in vlaknine ter da je njihova vzreja precej prijaznejša do okolja, kot je na primer pri govedu.

Evropska unija že odpira vrata alternativnim načinom proizvodnje in pridobivanja proteinov. Eden izmed njih je tudi prehranjevanje z insekti. V ta namen je Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) po naročilu Evropske komisije preučila tveganja uporabe gojenih insektov za prehrano in krmo. Za boljšo oceno tveganja potrebuje Efsa nadaljnje raziskave. Med drugim pa je v poročilu, objavljenem na spletni strani, izpostavila, da so insekti tržna niša na trgu prehrane EU in da se v nekaterih članicah že občasno uporablja v človeški prehrani. Pri Efsa dodajajo, da bo uporaba insektov v prehrani in krmi prinesla pomembne okoljske in ekonomske koristi. Največji potencial pa imajo muhe, mokarji, črički in sviloprejke.

Pri Zoicu se že zavedajo pomena, ki ga bodo imele žuželke v prehrani. "Globalno gledano večina sveta že uživa insekte," pravi Domen, vendar se zaveda, da so na zahodu še vedno zadržani do tovrstne prehrane. "Teh strahov in predsodkov pa se bo potrebno znebiti," še dodaja.

Kar nekaj časa so eksperimentirali s predelavo žuželk mokarjev. Za slednje so se odločili, ker je vzreja precej enostavna in hitra, uživati pa se jih da v več oblikah. Od vseh oblik pa so se na koncu odločili, da je najbolj optimalna predelava v prah. Tega se lahko nato koristi na različne načine, v palačinkah, pecivu, napitkih itd.

Sami so ga vdelali v svoj prvi proizvod - proteinsko ploščico, ki tudi najbolj odgovarja življenjskemu slogu vseh v ekipi. Prav tako pa je pa Domnovem mnenju trg odprt za tovrstne produkte. S svojo podjetniško idejo, ki temelji na novih trendih prehrane, so med drugim že uspešno zmagali na natečaju KD skladov Vse=mogoče!.