29.7.2015 10:34

Slovenski raziskovalec Humar skopaj s kolegom v človeško celico prvič uspel vgraditi laser

Ljubljana, 29. julija - Raziskovalca Matjaž Humar z odseka za trdne snovi Instituta Jožef Stefan in Seoku-Hyun Yunu s harvardske medicinske fakultete v ZDA sta v človeško celico prvič uspela vgraditi laser. Pokazala sta tudi, da maščobne celice, prisotne v našem telesu, že same po sebi vsebujejo laserje, ki jih je potrebno le aktivirati, so sporočili z instituta.

Fotografija laserja znotraj celice. Foto: IJS

Fotografija laserja znotraj celice.
Foto: IJS

"Če smo do zdaj poznali uporabnost laserjev zunaj človeškega telesa, bodo po novem odkritju laserji uporabni tudi tam, kjer še nikoli niso bili: znotraj nas," so sporočili z Instituta Jožef Stefan.

Humar in Yun sta razvila metode, s katerimi se laserji dejansko ustvarijo znotraj celice. V obeh primerih, tako v primeru vgraditve laserja v človeško celico kot prisotnosti laserja v maščobnih celicah, je laser v obliki mikroskopske fluorescentne kroglice ali kapljice.

Preko deformacije laserjev sta Humar in Yun uspela izmeriti izjemno majhne sile, prisotne znotraj celice. Laserje sta uporabila tudi kot črtne kode za označevanje celic, ki imajo dovolj enoličnih kombinacij za unikatno označenje vseh celic v človeškem telesu. Ti mali notranji impulzi energije bi lahko ciljno aktivirali zdravila neposredno v tkivu in omogočili zdravljenje rakavih celic ali okuženega tkiva, navajajo na institutu.

Dosežek je bil objavljen v članku z naslovom Intracellular lasers v reviji Nature Photonics. Članek je bil takoj deležen izjemnega zanimanja širše javnosti.

Humar je sicer trenutno preko evropskega projekta Marie Curie na podoktorskem usposabljanju na medicinski fakulteti Univerze Harvard v ZDA.