#družba 9.6.2015 15:51

Facebook na protokolu IPv6 tudi do 40 odstotkov hitrejši

Ljubljana, 9. junija - Mnoge vsebine so že danes na voljo prek novega internetnega protokola IPv6 in se pogosto nalagajo hitreje. Telekomunikacijska podjetja so na protokol večinoma pripravljeni, a vse odvisno od povpraševanja uporabnikov samih, je bilo slišati na 10. slovenskem IPv6-srečanju, ki danes poteka v Ljubljani.

Ljubljana Spletna stran družbenega omrežja Facebook. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana
Spletna stran družbenega omrežja Facebook.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovensko IPv6-srečanje je osrednji dogodek, ki je namenjen spremljanju napredka pri prehodu na nov internetni protokol IPv6. Prehod na IPv6 je nujen, saj je število v internet povezanih naprav že zdavnaj preseglo zmogljivosti v sedanjem protokolu, ki nosi oznako IPv4.

Bistvenega povpraševanja po uporabi novega internetnega protokola slovenski operaterji sicer še ne beležijo. Se pa ta vse hitreje uveljavlja in ni več sam sebi namen. K temu so pripomogli veliki ponudniki vsebin, kot sta Google in Facebook - spletna stran slednjega na IPv6 protokolu deluje tudi do 40 odstotkov hitreje.

IPv6 podpira tudi večina glavnih slovenskih spletnih strani, kot so rtvslo.si, siol.net in najdi.si. Med večjimi izstopa le portal 24ur.com, ki še vedno podpira le stari protokol, je poudaril direktor Zavoda Go6 Jan Žorž.

Po besedah Primoža Dražumeriča iz Telekoma Slovenije se je v največjem slovenskem operaterju v zadnjem letu za vklop IPv6 odločilo okoli 600 domačih uporabnikov in 100 poslovnih uporabnikov, ki pa ob konici skupaj ustvarijo le okoli 100 megabitov prometa.

V Telekomu so na protokol po njegovih besedah dobro pripravljeni in bi z obstoječo opremo že danes lahko priključili okoli 50 odstotkov uporabnikov. Prihodnji mesec bodo IPv6 v paketu skupaj z obstoječim IPv4 vklopili vsem novim uporabnikom. Obstoječim uporabnikom novega protokola zaenkrat še ne bodo samodejno vključili, so pa že "tako daleč, da lahko to naredimo z danes na jutri", je dejal Dražumerič.

Tudi predstavniki drugih operaterjev so na srečanju poudarili, da so na prehod dobro pripravljeni. V T-2 bi lahko glavnino prehoda opravili do leta 2018, konsolidirano omrežje Tušmobila in Telemacha bo IPv6 podpiralo že letos, v Arnesu pa so na IPv6 pripravljeni že od leta 2003.

Je pa uporaba odvisna od interesa strank, ki morajo vklop IPv6 večinoma zahtevati posebej. "Vse je odvisno samo od interesa strank," je dejal Aleksandar Ristoski iz Telemacha.

Žorž je ob tem opozoril, da pri nadgradnji na IPv6 ne gre za poslovno odločitev, temveč za tehnološko nadgradnjo. Zato povpraševanje uporabnikov niti ni pomembno. "Internet je danes sestavljen iz IPv4 in IPv6, zato morate dostop do interneta ponuditi po obeh," je pozval operaterje.

Današnji dogodek je namenjen spremljanju napredka, dosežkov in izmenjavi dobrih praks pri prehodu na protokol IPv6, kot tudi uvajanju tega protokola v poslovna okolja in organizacije. Nadaljeval se bo še v sredo, in sicer s srečanjem slovenskega operaterskega foruma SINOG (Slovenian Network Operators Group), ki je bil ustanovljen leta 2013.