#družba 7.5.2015 11:30

Caf: Z odstranitvijo digitalnih ovir bomo nedvomno pridobili

Ljubljana, 7. maja - Evropska komisija je včeraj predlagala strategijo razvoja digitalne Evrope, ki predvideva odstranitev ovir pri čezmejnem dostopu do digitalnih storitev. Predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf je prepričan, da bodo slovenski državljani s tem nedvomno pridobili, opozarja pa na nevarnost razvodenitve predloga.

Ljubljana, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Javni posvet o vlogi države pri internetu, ki ga je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.
Javni posvet o vlogi države pri internetu, ki ga je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.
Predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ukrepi, ki jih je predstavila Evropska komisija, so po njegovih besedah nujno potrebni, če želimo okrepiti gospodarski položaj Evrope ter zagotoviti visoko raven kakovosti življenja. A potrebna bo še večja odločnost za odpravljanje ovir in poenotenje zakonodaje.

"Pričakujem, da države članice v Evropskem svetu tokrat ne bodo scefrale in razvodenele ambicioznih načrtov Evropske komisije, kot so to storile ob lanski obravnavi predloga za enotni trg elektronskih komunikacij," je zapisal na blogu. V nasprotnem primeru se bo konkurenčni položaj evropskega digitalnega gospodarstva, zlasti zagonskih podjetij, poslabšal, dolgoročno pa bodo največ izgubili državljani.

Slovenski državljani bodo z napovedano odstranitvijo ovir pri čezmejnem dostopu nedvomno pridobili. "Doslej smo bili namreč mnogokrat diskriminirani in prisiljeni kupovati dražje kot državljani drugih držav članic, nekaterih produktov in vsebin pa sploh nismo mogli kupiti," je prepričan Caf.

Ob tem pa opozarja, da se je komisija v predlogih za odstranitev ovir omejila le na plačljive vsebine, medtem ko je izpustila vsebine javnih radiotelevizij. Zaradi tega bodo imeli državljani, zlasti jezikovne manjšine, še naprej probleme pri čezmejnem spletnem dostopu do informativnih, kulturnih in izobraževalnih vsebin, je še zapisal.