Podjetja #družba 3.3.2015 15:43

ZPS: Telekom naj povrne škodo zaradi vsiljevanja priključka ISDN

Ljubljana, 3. marca - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) poziva Telekom Slovenije, naj vsem naročnikom vrne nesporni del škode, ki jo je med letoma 2002 in 2005 povzročil z vsiljevanjem storitve ISDN. Gre za znesek 105,20 evra, kolikor je po ugotovitvah varuha konkurence znašala priključnina za ISDN.

Ljubljana. Telekom Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Telekom Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Logotip Telekom Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Logotip Telekom Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je že pred časom ugotovila, da je Telekom Slovenije od decembra 2002 do septembra 2005 zlorabljal prevladujoči položaj. Širokopasovni internetni dostop ADSL je namreč pogojeval s predhodnim zakupom telefonskega priključka ISDN, čeprav to tehnično ni bilo nujno in ga potrošniki niso potrebovali, pojasnjujejo v ZPS.

Ker v Sloveniji ni ustrezne zakonodaje, ki bi omogočala skupinsko tožbo, je ZPS predlagala Telekomu, naj vsem oškodovanim naročnikom brez sodnega postopka prostovoljno izplača vsaj 105,20 evra. A v Telekomu so predlog po navedbah ZPS zavrnili z utemeljitvijo, da so pred vrhovnim sodiščem vložili zahtevo za revizijo postopka in da do zaključka pravdnega postopka ne morejo sklepati izvensodnih ali kakršnihkoli drugih dogovorov.

V ZPS zato predlagajo, naj Telekom pri notarju deponira izjavo, s katero se bo zavezal, da bo v primeru zavrnitve zahteve za revizijo postopka pred vrhovnim sodiščem potrošnikom vrnil znesek priključnine za ISDN.

"Takšna izjava bo pomenila, da vložitev revizije ni le manever, s katerim želi Telekom Slovenije doseči zastaranje odškodninskih zahtevkov potrošnikov in se izogniti odgovornosti, da zaradi kršitve pravil poštene konkurence, s katero je oškodoval množico potrošnikov, povrne povzročeno škodo," je zapisala predsednica ZPS Breda Kutin.

Zastaralni rok za uveljavljanje odškodninskega zahtevka je po nekajletni prekinitvi spet začel teči od pravnomočnosti odločbe AVK. Ker je zakonodaja glede tega roka nejasna, sodne prakse pa še ni, naj bi po najstrožji razlagi zahtevek lahko zastaral že 20. aprila letos, so prepričani v ZPS. Telekom Slovenije pozivajo, da poda javni odgovor do 10. marca.

V ZPS so poziv posredovali tudi vladi, saj je Telekom družba v večinski državni lasti. Ob tem poudarjajo, da gre za prvi primer v Sloveniji, ko je varuh konkurence ugotovil masovno oškodovanje potrošnikov.

"Zato je primer Telekoma lahko preizkusni kamen, kako resno misli Slovenija tudi v praksi in ne le deklarativno na papirju zagotavljati uresničevanje enega od ciljev zakonodaje o preprečevanju omejevanja konkurence, to je varstvo potrošnikov," so zapisali.