Podjetja 14.12.2014 9:11

Na Bledu vrsta investicij v namestitvene zmogljivosti

Bled, 14. decembra - Savini blejski hoteli so letos deležni številnih obnovitvenih del. Tako je novo fasado v zadnjih tednih dobil Grand hotel Toplice, prenova fasade in balkonov pa poteka tudi v Hotelu Park. V kampu urejajo novo wellness ponudbo, Hotel Golf pa je že spomladi dočakal klimatizacijo sob. Novo podobo ima tudi državna vila Zlatorog.

Bled, Hotel Astoria. Novinarska konferenca Regionalne destinacijske organizacije Gorenjske in Turizma Bled. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled, Hotel Astoria.
Novinarska konferenca Regionalne destinacijske organizacije Gorenjske in Turizma Bled.
Foto: Tinkara Zupan/STA

"Na Bledu smo letos zelo zadovoljni, da so nam namenili kar nekaj sredstev za investicije, ki bodo izboljšale kakovost naših namestitvenih kapacitet," je zadovoljna direktorica Savinih blejskih hotelov Mojca Krašovec. Že v začetku leta so dekorativno prenovili sto sob v Hotelu Park, kjer sedaj nadaljujejo s prenovo fasade in balkonov, ki bo potekala do začetka poletne sezone.

Pred dvema letoma so prenovili že celotno ostrešje, tako da bo največji blejski hotel dobil povsem nov izgled. "Ne gre pa zgolj za lepotno prenovo, ampak za zelo pomembno energetsko prenovo, s katero računamo, da bo tudi poslovanje hotela bolj ekonomično," je povedala Krašovčeva, ki pa ni mogla razkriti vrednosti investicij.

Tudi Grand hotel Toplice, kjer so dela potekala pod strogim nadzorom spomeniškega varstva, je v zadnjih tednih dočakal novo fasado. Kot je zagotovila Krašovčeva, želijo hotel ohraniti takšen, kot je že 83 let. Zato bodo ponovno zasadili začasno odstranjene plezalke, ki naj bi v treh letih ponovno dale poseben čar temu najstarejšemu blejskemu hotelu.

Že spomladi so dokončno uredili klimatizacijo vseh sob v Hotelu Golf, kjer je bila pred tem klimatizirana le tretjina sob. To je bila velika težava v lanskem vročem poletju, letos pa klima ni pogosto prišla do izraza. Zaradi dokaj slabega vremena so bili večkrat primorani celo vklopiti ogrevanje.

V blejskem kampu, ki je prav tako v lasti Save, so letos postavili štiri nove hišice za glamurozno kampiranje, tako da jih imajo skupaj 12. Ravnokar zaključujejo tudi zunanji wellness s savno, 15. decembra pa bodo kamp odprli za mesec dni. Pričakujejo namreč goste, ki bodo bivali v glamping hišicah in avtodomih.

V Zaki nameravajo v bodoče v skladu z novim ureditvenim načrtom, ki je trenutno v obravnavi na občini, zagotoviti tudi boljše spremljevalne storitve, od trgovine prek gostišča do športnih terenov.

Kampiranje je namreč zelo pomemben turistični produkt, ki postaja povsem drugačen, kot je bil nekdaj. Gostje v kampih so zelo dobri gostje, veliko trošijo in pričakujejo boljše osnovne in spremljevalne storitve.

Na obali Blejskega jezera je bila letos obnovljena tudi Vila Zlatorog, ki je v lasti države. Investicija v prej propadajočo vilo, ki je poleg obnove obsegala še izgradnjo pomožnega servisnega objekta in preureditev vinoteke, je znašala 1,78 milijona evrov. Operacijo je v višini 1,48 milijona evrov financirala Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Vila Zlatorog bo preko javnega gospodarskega zavoda Brdo, ki ima objekt v uporabi, prav tako kot doslej služila za protokolarne dogodke. Na vprašanje STA, ali bodo dogodki v vili vendarle bolj pogosti, kot so bili v preteklosti, so na Generalnem sekretariatu vlade RS odgovorili: "Taka so naša pričakovanja, saj je bila vila obnovljena z namenom, da bi prvenstveno služila organizaciji protokolarnih dogodkov."

Prenovljena Vila Zlatorog je v uporabi od konca avgusta, gostila pa je že dogodke v okviru blejskega strateškega foruma. Da bi v času, ko se v njej ne odvijajo protokolarni dogodki, služila še kakšnim drugim, morda turističnim namenom, ni predvideno. Vila je namenjena državnim organom, so pojasnili.