Svet 26.10.2013 9:10

Digitalna identiteta vse pomembnejša za iskalce zaposlitve

Ljubljana, 26. oktobra - Digitalna identiteta postaja vse bolj pomemben del selekcije kandidatov za delovno mesto. V zaposlitveni agenciji Adecco opozarjajo, da imajo iskalci zaposlitve, ki skrbijo za svojo podobo in povezave na družbenih omrežjih, večje možnosti, da najdejo delo.

Ljubljana. Zaposlitev, brezposelni, prosta delovna mesta. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zaposlitev, brezposelni, prosta delovna mesta.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kljub temu, da so v digitalni dobi medosebni odnosi na spletu vse bolj intenzivni, večina uporabnikov spleta ne prepoznava prednosti, ki jih družbena omrežja nudijo pri iskanju zaposlitve, so zapisali pri Addeccu.

"V Sloveniji statistike kažejo, da je v zadnjih letih le nekaj nad 20 odstotkov slovenskih uporabnikov interneta zaposlitev iskalo prek spleta. Le manjši del se jih udejstvuje tudi na spletnih profesionalnih omrežjih, predvsem tisti z višjo izobrazbo," je ob tem poudarila Ksenija Štrekelj iz slovenske podružnice Adecca.

Raziskava, ki jo je švicarska zaposlitvena agencija izvedla v sosednji Italiji, je sicer pokazala, da le 25 odstotkov iskalcev zaposlitve meni, da družbena omrežja olajšajo njihovo iskanje.

Kandidati se spleta poslužujejo predvsem zaradi možnosti dostopa do večjega števila ponudb (44 odstotkov) in možnosti, da postane njihov življenjepis vidnejši (38 odstotkov). Večina (94 odstotkov) zaposlitev išče prek zaposlitvenih spletnih strani, 53 odstotkov kandidatov pa pri iskanju zaposlitve uporablja vsaj en spletni kanal. Nekaj manj kot 40 odstotkov posameznikov zaposlitev išče prek spletnih aplikacij, 30 odstotkov na družbenem omrežju Facebook in 26 odstotkov na omrežju Linkedin.

Raziskava je pokazala tudi, da kadroviki spletna omrežja uporabljajo drugače kot iskalci zaposlitev - v spletu namreč vidijo predvsem možnost povečanja kroga kandidatov in preverjanja verodostojnosti prejetih življenjepisov.

Medtem ko se le četrtina iskalcev zaposlitve zaveda prednosti družbenih omrežij, kar 88 odstotkov kadrovikov pri svojem delu uporablja vsaj en spletni kanal, najpogosteje Linkedin (42 odstotkov), sledita Facebook (29 odstotkov) in Twitter (9 odstotkov). Dobra tretjina oz. 34 odstotkov kadrovikov je sodelavca že izbralo prek družbenih omrežij, 12 odstotkov pa jih je priznalo, da so nekatere kandidate izločili na podlagi informacij, ki so jih našli na spletu, ugotavljajo pri Addecu.

"Na poslovnem omrežju Linkedin se je ustvarila spletna poslovna skupnost, ki je aktivna tudi v Sloveniji. Za kadrovike predstavlja bistveno lažji način, da vzpostavimo kontakt z nekom, in je za nas odlično orodje. Če naročnik - podjetje, ki išče novega sodelavca, pove točno, katero osebo želi za delovno mesto, nam Linkedin omogoča, da ga lažje kontaktiramo, če pa naročnik pove le, iz katere panoge želi, da so kandidati, je Linkedin eno prvih mest, kjer začnemo iskati," pojasnjuje Štrekljeva.

"Zato je pomembno, kakšen je naš profil: navedite svojo trenutno delovno mesto in pretekle izkušnje, opredelite svoja znanja in kompetence, če iščete službo, pa to navedite tudi v svojem nazivu," še dodaja.

Poleg tega pri Adeccu iskalcem zaposlitve svetujejo še, da se občasno "pogooglajo" ter ustrezno zaščitijo svojo zasebnost na družbenih omrežjih. Med najpogostejšimi napakami kandidatov pa izpostavljajo nenatančnost v pisni komunikaciji, laganje glede izkušenj in neprimerno urejeni profili na družbenih omrežjih.

"Delodajalci iščejo zanesljive ljudi, pri čemer kandidatu fotografija iz neprimerne ali nerodne situacije gotovo ne bo pomagala," še dodajajo.