Turizem 17:49

Slovenski vinogradniki v Portorožu o izzivih pri oblikovanju vinske turistične destinacije

Portorož, 10. marca - Drugi dan 27. festivala Malvazija, žlahtni okus Mediterana, ki pod taktirko Društva vinogradnikov slovenske Istre poteka v Portorožu, so organizatorji začeli simpozij o priložnostih in izzivih vinogradnikov pri oblikovanju vinske turistične destinacije. Ob tem so opomnili, da je za uspehe in profesionalizem pomembno sodelovanje več sektorjev.

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič. Foto: Matej Arh/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič.
Foto: Matej Arh/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Strokovnjak za marketing in predavatelj na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo Iztok Sila, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec ter predstavnik Zavoda Konzorcij Brda Aleks Simčič. Foto: Matej Arh/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Strokovnjak za marketing in predavatelj na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo Iztok Sila, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec ter predstavnik Zavoda Konzorcij Brda Aleks Simčič.
Foto: Matej Arh/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Predstavnik Zavoda Konzorcij Brda Aleks Simčič. Foto: Matej Arh/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Predstavnik Zavoda Konzorcij Brda Aleks Simčič.
Foto: Matej Arh/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Vinarji nagrajeni z Velikimi medaljami Rino Prelac, Mojca Bordon in Dean Markežič. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Vinarji nagrajeni z Velikimi medaljami Rino Prelac, Mojca Bordon in Dean Markežič.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Vinarji nagrajeni z Velikimi medaljami Rino Prelac, Mojca Bordon in Dean Markežič. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Vinarji nagrajeni z Velikimi medaljami Rino Prelac, Mojca Bordon in Dean Markežič.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Vinarji nagrajeni z Velikimi medaljami Rino Prelac, Mojca Bordon in Dean Markežič ter predsednica društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Vinarji nagrajeni z Velikimi medaljami Rino Prelac, Mojca Bordon in Dean Markežič ter predsednica društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Valentin Bufolin, predsednik društva Sommelier Slovenije, podpredsednica DZ Meira Hot in predsednica društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Valentin Bufolin, predsednik društva Sommelier Slovenije, podpredsednica DZ Meira Hot in predsednica društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Buteljka vinarstva Bordon, prejemnica Velike medalje. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Buteljka vinarstva Bordon, prejemnica Velike medalje.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Buteljka vinarstva Markežič, prejemnica Velike medalje. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Buteljka vinarstva Markežič, prejemnica Velike medalje.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Vinarji nagrajeni z Velikimi medaljami Dean Markežič, Rino Prelac in Mojca Bordon. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Vinarji nagrajeni z Velikimi medaljami Dean Markežič, Rino Prelac in Mojca Bordon.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija. 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Buteljki vinarstva Prelac, prejemnici Velikih medalj. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož, Hotel Slovenija.
27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana.
Buteljki vinarstva Prelac, prejemnici Velikih medalj.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Aleks Simčič, ki je na simpoziju predstavljal Zavod Konzorcij Brda, je opozoril, da so bistvenega pomena za dobro razvit vinski turizem enostavno dostopne informacije. "Pomembno je, da ko ljudje pridejo na destinacijo, vedo, h komu lahko gredo na degustacijo in ogled vinske kleti. Ne sme se zgoditi, da čakajo in brez uspeha iščejo informacije," je dejal in poudaril, da je na tem področju turizma profesionalizem izredno pomemben.

Ponudba in njeni urniki morajo biti po njegovem mnenju zato objavljeni in lahko dostopni, pomembno pa je tudi to, da ima vinar na voljo ljudi, ki za to poskrbijo. "Res je za vinarja ta aspekt zahteven, saj večkrat zahteva dodatno delovno silo in večje stroške, a brez tega ne moremo pričakovati dobrega vinskega turizma," je še povedal in dodal, da je pomembno sodelovanje tudi z drugimi turističnimi sektorji, kot sta gostinstvo in nastanitve.

Temu je prikimala tudi direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec, ki je v sklopu simpozija poudarila še, da so v sklopu zavoda, ki ga predstavlja, in Občine Brda razvili razvojno vizijo turizma, ki Brd ne dojema zgolj kot destinacije, temveč kot povezano in prodorno krožno skupnost, kjer butičen in uravnotežen celoletni turizem prinaša vrednost za vse; tako tiste, ki se s turizmom ukvarjajo, kot tudi za tamkajšnje prebivalce.

Kot je namreč razložila, so v ospredje postavili prav briškega človeka, saj je ta bistvenega pomena, da lahko gostom zagotavljajo turistično ponudbo, po kateri so znani. "Brez briškega človeka tudi briške krajine ne bi mogli obdelovati tako, kot jo," je opomnila.

Na dvodnevnem festivalu je sicer sodelovalo več kot 70 vinarjev tako iz slovenske kot hrvaške Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline in Italije, skupno pa so v dveh dneh predstavili več kot 160 vzorcev malvazije. Festival malvazij se je začel v nedeljo z degustacijo malvazij in več delavnicami, med drugim tudi na temo spajanja hrane z vinom, zaključil pa se bo drevi, še prej pa organizatorji pripravljajo več delavnic na temo poznavanja vina.