Podjetja 20.10.2024 8:00

Obisk Arisa in Spirita Slovenije v Beljaku v znamenju povezovanju znanosti in gospodarstva na avstrijskem Koroškem

Ljubljana, 20. oktobra - Javna agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris) in Javna agencija Spirit Slovenija sta oktobra v High Tech Campus Villach v Beljaku in okoliških podjetjih izvedli skupno usposabljanje. Dogodek je bil namenjen spoznavanju sodelovanja med znanstvenoraziskovalno dejavnostjo in gospodarstvom na avstrijskem Koroškem ter spoznavanju podpornega okolja za sofinanciranje teh dejavnosti.

Kot so zapisali na spletni strani Arisa, so si udeleženci tekom usposabljanja najprej ogledali in in prisluhnili predstavitvi podjetja Infineon Technologies Austria, nato pa pot nadaljevali do tehnološkega parka High Tech Campus Villach, kjer so se poleg tehnološkega parka predstavila različna podjetja, kot so Carinthian Welcome Center (CWC), Silicon Austria Labs (SAL), ASSIC Austrian Smart Systems Integration Research Center ter Koroška agencija za spodbujanje investicij BABEG.

Udeleženci so imeli priložnost obiskati tudi okoliška podjetja, ki se ukvarjajo tako z raziskavami kot razvojem, in sicer Carinthia University of Applied Sciences - ADMIRE research center, GPS Ausbildungszentrum in FH Campus T10 - Science & Energy Labs. Med drugim so si ogledali čiste sobe, 3D printerje, robote, multimedijsko produkcijo ter ostale dobre prakse in inovativne pristope, ki jih uporabljajo avstrijska podjetja in institucije.

Dogodka so se udeležili predstavniki ključnih institucij, ki sooblikujejo ukrepe na področju znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti v Sloveniji. Poleg Arisa in Spirita Slovenije tudi ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Usposabljanje se je izvajalo v okviru Načrta za okrevanje in odpornost, tretjega razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast in komponente RRI - raziskave, razvoj in inovacije ter Reforme A: aktivnosti krepitve Aris in sistema upravljanja R&I (C3.K8.RA).