Podjetja 18.9.2024 13:58

Podjetje MyCol prvi prejemnik investicije sklada tveganega kapitala Vesna

Ljubljana, 18. septembra - Odcepljeno podjetje Kemijskega inštituta MyCol je prvi prejemnik investicije julija letos ustanovljenega sklada tveganega kapitala Vesna, namenjenega spodbujanju tehnološkega transferja inovacij v sektorju globokih tehnologij. Podpis pogodbe za pridobitev semenske investicije sta podjetje in sklad podpisala danes v Ljubljani.

Ljubljana. MyCol temperaturni indikatorji. Foto: Kemijski inštitut

Ljubljana.
MyCol temperaturni indikatorji.
Foto: Kemijski inštitut

Podjetje MyCol, ki ponuja inovativne rešitve za trajnostni vizualni nadzor temperature predmetov zaradi segrevanja, je bilo ustanovljeno leta 2017, leta 2018 pa je sledil podpis licenčne pogodbe s Kemijskim inštitutom, ki podjetju omogoča svobodo uporabe in trženje intelektualne lastnine oziroma inovativne tehnologije, razvite na inštitutu. MyCol uvaja visokotehnološko znanje iz znanosti o materialih in grafične tehnologije neposredno v izdelke z visoko dodano vrednostjo. Tipičen izdelek podjetja pa je indikator kritične temperature - pametna nalepka s temperaturno občutljivim kromogenim materialom, ki ob prekoračitvi določene temperature trajno spremeni barvo, so danes sporočili iz Kemijskega inštituta.

"Sklad tveganega kapitala Vesna predstavlja pomemben korak k razvoju slovenskega inovacijskega ekosistema. Pričakujem, da bo s podporo zagonskim podjetjem na področju globokih tehnologij omogočil začetne faze razvoja podjetij. Veseli me, da je podpis prve investicijske pogodbe sklada s slovenskim podjetjem ravno z odcepljenim podjetjem Kemijskega inštituta. To je še posebej pomembno v luči naraščajočega pomena znanstvenih in tehnoloških inovacij za reševanje globalnih izzivov," je povedal direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh.

Po njegovi oceni je pomembno, da inovacije, ki so se razvile v laboratorijih inštituta, živijo naprej v obliki novih izdelkov ali storitev. "Edino smiselno je, da se te visokotehnološke inovacije razvijajo naprej v podjetniškem okolju, saj se mnoge prodorne zamisli prav s prehodom v odcepljena podjetja razvijejo v izvedljive rešitve, s čimer se še poveča njihov pozitiven vpliv na družbo."

Po besedah direktorice podjetja MyCol Marte Klanjšek Gunde bo prejeta investicija podjetju omogočila intenzivnejši marketing in prodajo izdelkov, za kar do zdaj niso imeli dovolj sredstev in specialnih znanj. "Izvedli bomo tudi prvo širitev proizvodnje. Intenzivneje se bomo predstavljali na strokovnih sejmih in konferencah. S širitvijo dejavnosti bo treba tudi najeti večje prostore za delo in izvesti kakšno zaposlitev v proizvodnji," je pojasnila.

Sklad Vesna je, kot so spomnili v Kemijskem inštitutu, rezultat sodelovanja slovenske in hrvaške razvojne banke, ki sta združili svoje napore in finančno podprli vzpostavitev prvega slovensko-hrvaškega sklada za globokotehnološke investicije. Gre za prvi tovrstni sklad v regiji, ki usmerja investicije v projekte, ki izhajajo iz raziskovalnih in razvojnih dejavnosti obeh držav, kar po njihovih navedbah predstavlja pomemben korak k razvoju inovativnih podjetij v širši regiji.

Globoke tehnologije se nanašajo na prebojna znanstvena in inženirska odkritja, ki omogočajo rešitve za kompleksne tehnološke in družbene izzive. Po pojasnilih inštituta se te, v nasprotju s tradicionalnimi tehnološkimi inovacijami, ki pogosto temeljijo na izboljšavah obstoječih rešitev, osredotočajo na prelomne inovacije, ki temeljijo na znanstvenih raziskavah in zahtevajo daljši razvojni cikel. "Takšne tehnologije pogosto nastajajo znotraj akademskih in raziskovalnih ustanov, zato bo sklad Vesna posebej osredotočen na projekte, ki izhajajo iz javnih in zasebnih raziskovalnih pobud," so še dodali.