Podjetja 17.9.2024 19:46

Podravsko-pomurska gazela letos podjetje Lumar

Slovenj Gradec, 17. septembra - Priznanje gazela, ki ga družba Dnevnik s partnerji podeljuje najboljšim hitro rastočim podjetjem, je v podravsko-pomurski regiji letos prejelo podjetje Lumar. Nominirani sta bili še podjetji Hermine Wech - Koroška perutnina in Hidrokop, so po današnji razglasitvi sporočili iz Dnevnika.

Maribor. Novinarska konferenca podjetja Lumar. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca podjetja Lumar.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Družinsko podjetje Lumar na oder gazel stopa drugič, je v utemeljitvi zapisala metodološka komisija za izbor regijske gazele. Leta 2009 je namreč prejelo najvišje priznanje zlata gazela. "Desetletje in pol pozneje s prenosom vodenja na drugo generacijo dokazujejo moč in sposobnost trajnostne dinamične rasti," so zapisali.

Podjetje je po navedbah komisije pionir zelene gradnje. "Kot pravi inovatorji vplivajo na razvoj ne le svojega izdelka, temveč tudi razvoj in preobrazbo trga. Nikakor ne le slovenskega, kjer so danes največji proizvajalec lesenih montažnih objektov; s svojimi izdelki so po kakovosti zelene gradnje v evropskem vrhu. Zelena zaveza Lumarja je, da bo leta 2025 ogljično nevtralno podjetje in samooskrbno z električno energijo," so dodali.

Nekaj manj kot stočlanski kolektiv Lumarja je lani ustvaril več kot 81.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar za več kot polovico presega povprečje v dejavnosti. Tam tekmece prekašajo tudi po plačah, saj so v Lumarju višje za več kot tretjino.

Lani so za gazelo podravsko-pomurske regije razglasili podjetje Centernorma. Drugi dve nominirani podjetji sta bili lani NTR inženiring in Robotehnika.

Izbor podravsko-pomurske gazele, ki ga je družba Dnevnik pripravila v sodelovanju s Pomursko gospodarsko zbornico, Koroško gospodarsko zbornico in Štajersko gospodarsko zbornico, je bil drugi v sklopu letošnjega izbora. Ta je 24. po vrsti.

Izbore bodo nadaljevali še v dolenjsko-posavski, savinjsko-zasavski, gorenjski in primorsko-notranjski regiji. Izmed njih bodo nato 21. oktobra na sklepni prireditvi Slovenska gazela 2024 razglasili zlato, srebrno in bronasto gazelo.