Podjetja 25.7.2024 12:24

Atlantic Grupa v polletju z rastjo prihodkov in dobička

Zagreb, 25. julija - Hrvaška Atlantic Grupa, pod okrilje katere sodi tudi Droga Kolinska, je v prvi polovici leta zabeležila 512,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 11,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil s 24,4 milijona evrov višji za 16,5 odstotka. Prvo polletje je sicer zaznamovala integracija družbe Strauss Adriatic.

Hrvaška, Nova Gradiška. Proizvodni obrat tovarne skupine Atlantic. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Nova Gradiška.
Proizvodni obrat tovarne skupine Atlantic.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) Atlantic Grupe se je v polletju povečal za 29,2 odstotka na 57,4 milijona evrov, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Atlantic Grupa še naprej dosega odlične poslovne rezultate, pri čemer rast dobičkonosnosti presega močno rast prodaje na skoraj vseh poslovnih in distribucijskih področjih. Kljub rasti cen kakava in surove kave so ob večjem vlaganju v zaposlene in marketinške aktivnosti prodajni rezultati omogočili močno rast dobičkonosnosti," je objavo rezultatov pospremil predsednik uprave Emil Tedeschi.

Kot je izpostavil, je letošnje leto zaznamoval prevzem družbe Strauss Adriatic, ki je v portfelj dodala blagovni znamki kave Doncafe in C kafu ter sodoben proizvodni obrat v Šimanovcih in 220 zaposlenih. Ob tem je Tedeschi napovedal nadaljnja kapitalska vlaganja in razvoj inovacij.

Največjo rast so v prvi polovici leta dosegla strateška poslovna področja kava (19,2 odstotka), pijače (10,2 odstotka) in delikatesni namazi (10,1 odstotka).

V skupni prodaji Atlantic Grupe lastne blagovne znamke predstavljajo 63,2 odstotka, lekarniška dejavnost 9,0 odstotka, blagovne znamke principalov pa 27,8 odstotka prihodkov od prodaje.