Turizem 19.7.2024 13:31

Vzpenjača na Ljubljanski grad danes prepeljala šestmilijontega potnika

Ljubljana, 19. julija - Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad, ki obratuje od konca leta 2006, je danes prepeljala šestmilijontega potnika. To je bila družina z Norveške, ki je Ljubljano obiskala prvič.

Ljubljana. Vzpenjača na Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vzpenjača na Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Ljubljanskega gradu, je vzpenjača prvi milijon obiskovalcev prepeljala konec leta 2010, naslednje mejnike milijontih potnikov pa so zabeležili v vse krajših obdobjih do rekordnega leta 2019, ko je vzpenjača v enem letu prepeljala kar 590.128 potnikov.

Naslednji dve leti sta minili v znamenju epidemije covida-19 in daljših obdobij, ko vzpenjača ni obratovala. Lani se je z napravo prepeljalo 543.449 potnikov, s čimer so se zelo približali številkam iz predkoronskega obdobja.

Glede letošnjega obiska so pri upravljavcu vzpenjače izpostavili, da so do konca junija našteli nekaj manj kot tri odstotke več potnikov kot v enakem obdobju lani.

Šestmilijonti potnik je bila družina iz Norveške, ki so jo razveselili s priložnostnim darilom in sladkim razvajanjem, so še navedli.

Na Ljubljanskem gradu ob tem začenjajo tudi odštevanje potnikov do naslednjega doseženega mejnika milijona prepeljanih potnikov, ki ga bodo predvidoma dosegli v letu 2026, ko bomo obeležili tudi 20-letnico začetka obratovanja vzpenjače.