Podjetja 8.7.2024 8:27

Pošta Slovenije s priložnostnima znamkama obeležuje prihajajoče olimpijske igre

Maribor, 8. julija - Pošta Slovenije je danes izdala priložnostni znamki, s katerima bodo obeležili skorajšnji začetek 33. poletnih olimpijskih iger v Parizu. V letošnjem četrtem sklopu je izšla še znamka iz serije Euromed Postal, ki je tokrat posvečena športu Sredozemlja, razglednična dopisnica pa je namenjena filatelistični razstavi enovitrinskih zbirk v Kranju.

Maribor. Pošta Slovenije je izdala priložnostni znamki, s katerima bodo obeležili 33. poletne olimpijske igre v Parizu. Foto: Pošta Slovenije

Maribor.
Pošta Slovenije je izdala priložnostni znamki, s katerima bodo obeležili 33. poletne olimpijske igre v Parizu.
Foto: Pošta Slovenije

Maribor. Pošta Slovenije je izdala znamko iz serije Euromed Postal, ki je tokrat posvečena športu Sredozemlja, razglednična dopisnica pa je namenjena filatelistični razstavi enovitrinskih zbirk v Kranju. Foto: Pošta Slovenije

Maribor.
Pošta Slovenije je izdala znamko iz serije Euromed Postal, ki je tokrat posvečena športu Sredozemlja, razglednična dopisnica pa je namenjena filatelistični razstavi enovitrinskih zbirk v Kranju.
Foto: Pošta Slovenije

Maribor. Pošta Slovenije je izdala priložnostni znamki, s katerima bodo obeležili 33. poletne olimpijske igre v Parizu. Foto: Pošta Slovenije

Maribor.
Pošta Slovenije je izdala priložnostni znamki, s katerima bodo obeležili 33. poletne olimpijske igre v Parizu.
Foto: Pošta Slovenije

Kot poudarjajo na Pošti Slovenije, olimpijske igre predstavljajo športni vrhunec, kjer za olimpijske kolajne in športno slavo tekmujejo najboljši svetovni športniki in športnice. So dogodek, kjer se stikajo šport, gospodarstvo, kultura, umetnost in kjer zaživijo olimpijske vrednote. Letos se igre po dvanajstih letih vračajo na evropska tla - svetovna prestolnica mode in športa že nestrpno pričakuje svetovno športno elito.

Pariz je igre nazadnje gostil pred sto leti, ko je Leon Štukelj postal prvi olimpijski prvak v slovenski zgodovini. Prvi slovenski olimpionik je svojo zbirko olimpijskih kolajn nadgradil še na igrah v Amsterdamu 1928, kjer je osvojil eno zlato in dve bronasti kolajni, ter v Berlinu 1936, kjer je v svojo zbirko dodal še srebro.

Prihajajoče igre tako niso le pomembna prelomnica za organizatorje, ki obljubljajo nepozaben spektakel za vse udeležence, temveč tudi za Slovenijo, saj se slovenska športna reprezentanca vrača na olimpijsko prizorišče, kjer je bilo napisano prvo poglavje slovenske olimpijske zgodovine, so ob izdaji znamk zapisali pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS).

"V Parizu pričakujemo najštevilčnejšo reprezentanco v zgodovini samostojne Slovenije. Naši odlični športniki in športnice so leta garali za olimpijsko priložnost, kmalu pa bomo lahko zanje stiskali pesti, ko bodo nastopili pred večmilijonsko množico navijačev na olimpijskih prizoriščih," so dodali na OKS, potem ko je Pošta Slovenije za motiva znamk izbrala cestno kolesarstvo in športno plezanje.

Sicer pa je danes izšla še nova znamka iz serije Euromed Postal, ki je tokrat posvečena športu Sredozemlja. Na znamki so ilustracije košarke, odbojke in plavanja, treh športov s sredozemskih športnih iger, v katerih so slovenski športniki zelo uspešni.

Oblikovalci so za ilustracijo uporabili oranžno in modro barvo, ki naj bi bili simbolno povezani z vročim sredozemskim soncem in modrino morja. Z izborom motiva in njegovo barvno podobo so opozorili tudi na najbolj pomembno sestavino vseh športnih tekmovanj, pri katerih niso pomembni rezultati, ampak predvsem povezovanje različnih sredozemskih krajev, pokrajin, držav ter njihovih prebivalcev.

Ker bo v Kranju v organizaciji Filatelistične zveze Slovenije od 29. avgusta do 7. septembra 2024 potekala že 11. mednarodna filatelistična razstava enovitrinskih zbirk "EnajstoOkno Kranj 2024", je Pošta v obeležitev tega dogodka izdala še priložnostno razglednično dopisnico.