Podjetja 5.7.2024 12:03

Alpacem Cement s posodobitvijo sistema hlajenja v zmanjšanje porabe vode iz Soče

Anhovo, 5. julija - Družba Alpacem Cement, nekdanji Salonit Anhovo, je posodobila sistem hlajenja strojev, s čimer želi zmanjšati vplive delovanja anhovske cementarne na okolje. Dva mlina surovin in oba mlina cementa odslej hladijo po načelu zaprtega sistema hladilne vode, z znatnim zmanjšanjem uporabe vode iz reke Soče, so zapisali v podjetju.

Anhovo. Salonit Anhovo. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Anhovo.
Salonit Anhovo.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po pojasnilih družbe gre za sistem, s katerim za hlajenje strojev, kot so mlini za cement in surovinsko moko, ni potrebna uporaba sveže vode. S tem cementarna zmanjšuje koriščenje vode iz reče Soče za hladilno vodo za 85 odstotkov, so v podjetju navedli v sporočilu za javnost.

"Voda potuje po posebnem zaprtem sistemu. Ko opravi svojo nalogo hlajenja postrojenj, se prek posebne hladilne enote ohladi in v ciklih spet uporablja za hlajenje. Ker hladilna voda kroži v zaprtem sistemu in se ne izpušča v reko, je s tem tudi preprečena nevarnost za onesnaženje vode v reki Soči," so opisali proces.

"S tem projektom nadaljujemo niz projektov zmanjševanja rabe tehnološke vode. Pred tem smo že uspešno zagnali sistem, s katerim del tehnološke vode, ki jo potrebujemo za hlajenje kompresorjev za pripravo komprimiranega zraka, znova uporabimo pri hlajenju dimnih plinov. Na zaprt sistem hladilne vode smo zdaj priključili še štiri pomembne mline v cementarni, ki so bili glavni porabniki tehnološke vode," so v sporočilu za javnost povzeli direktorja proizvodnje Svena Božiča.

Kot je napovedal, bodo s tovrstnimi projekti nadaljevali tudi v prihodnje.