Podjetja #družba 11.6.2024 16:59

T-2 bo po novem gostoval v omrežju A1

Ljubljana, 11. junija - Telekomunikacijski operater T-2 bo storitve nacionalnega mobilnega gostovanja po novem izvajal v sodelovanju z družbo A1, so sporočili iz podjetja. Doslej so gostovali v omrežju Telekoma Slovenije. V T-2 pravijo, da sprememba prinaša številne prednosti za naročnike, sta pa T-2 in Telekom Slovenije tudi v sodnem sporu.

Ljubljana. Antena mobilne telefonije, telekomunikacijsko omrežje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Antena mobilne telefonije, telekomunikacijsko omrežje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V T-2 so v sporočilu za javnost zapisali, da bodo lahko na podlagi petletne pogodbe z družbo A1 Slovenija naročnikom ponudili dostop do najsodobnejših tehnologij in s tem izboljšali uporabniško izkušnjo.

Njihovi naročniki bodo tako lahko, kot pravijo v podjetju, dostopali do najsodobnejših mobilnih tehnologij v največjem brezžičnem omrežju pete generacije v Sloveniji. Poleg visoke kakovosti storitev mobilne telefonije naj bi uporabnikom ponudili tudi izboljšano ponudbo mobilnih paketov, ki jim bodo s hitrejšim in sočasnim prenosom podatkov ter glasovnih klicev ponujali boljše storitve.

"Nov dogovor z družbo A1 o nacionalnem mobilnem gostovanju predstavlja pomemben premik v zagotavljanju izboljšanih mobilnih storitev družbe T-2. Z njimi bomo na trgu močnejši in konkurenčnejši, saj želimo našim naročnikom čim prej zagotoviti izboljšane storitve in vsebinsko bogatejše mobilne pakete," je ob podpisu pogodbe zapisal predsednik poslovodstva T-2 Robert Erzin in dodal, da se nadejamo dolgoročnega in uspešnega sodelovanja z novim partnerjem.

Medtem ko v T-2 izpostavljajo koristi prehoda od Telekoma Slovenije k A1 Slovenija za naročnike, pa bi lahko bila sprememba tudi posledica spora med T-2 in državnim telekomunikacijskim operaterjem. T-2 je npr. že leta 2021 vložil tožbo proti Telekomu SLovenije zaradi domnevno previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev, letos pa je tožbeni zahtevek povečal na 59 milijonov evrov.

Obenem pa je Slovenski državni holding (SDH) kot upravljalec 72,4-odstotnega državnega deleža v Telekomu Slovenije nedavno vložil predlog za stečaj T-2, v jedru spora pa je poplačilo za 120 milijonov evrov posojil, ki jih je družba pred več kot desetletjem od državnih bank dobila za izgradnjo optičnega omrežja. Te terjatve so v sanaciji bank prešle na Družbo za upravljanje terjatev bank, ta pa je bila nato pripojena k SDH.