Turizem 11.6.2024 14:18

STO ob začetku poletne sezone vabi k varnemu in spoštljivemu doživljanju slovenske narave

Ljubljana, 11. junija - Pred prihajajočo poletno sezono v Slovenski turistični organizaciji (STO) skupaj s partnerji pozivajo k varnemu, odgovornemu in spoštljivemu obnašanju v naravi, predvsem ob obisku gora. Kot poudarjajo, je to tudi v skladu z vizijo slovenskega turizma, ki v ospredje postavlja zeleno butičnost ter manjši odtis z večjo vrednostjo za vse.

Bohinj. Bohinj, ladjica, hribi, vožnja po jezeru, Bohinjsko jezero. Foto: Anže Malovrh/STA

Bohinj.
Bohinj, ladjica, hribi, vožnja po jezeru, Bohinjsko jezero.
Foto: Anže Malovrh/STA

Kot so sporočili iz STO, je njihov cilj zagotoviti, da bo slovenska narava ob ustvarjanju nepozabnih spominov obiskovalcev "ostala vir energije, navdiha, miru, zdravja in dobrega počutja tudi za prihodnje generacije".

"V skladu z vizijo slovenskega turizma 'zelena butičnost: manjši odtis z večjo vrednostjo za vse' si moramo vsi deležniki prizadevati, da bo obisk slovenske narave varen, odgovoren in spoštljiv, ter da bomo našo čudovito naravo, eno naših največjih vrednot, ohranili za prihodnje generacije," je ob tem poudarila direktorica STO Maja Pak Olaj.

Ob začetku poletne sezone po njenih besedah ta sporočila v tesnem sodelovanju s partnerji še posebej izpostavljajo v vseh promocijskih in komunikacijskih aktivnostih v slovenskem in tujih jezikih. "Naša sporočila, oblikovana v tesnem sodelovanju z relevantnimi partnerji, so prijazna in pozitivna, vendar jasno sporočajo želeno ravnanje. Do turistov jih širimo prek vseh naših kanalov, k sodelovanju pri tem pa vabimo tudi destinacije in turistične ponudnike," je dodala.

Naravne lepote so, kot so spomnili v STO, najpogostejši motiv za obisk Slovenije. Kot takšnega ga je v anketi Statičnega urada RS o tujih turistih 2021-2022 navedlo 88 odstotkov sodelujočih turistov. Še dodatno se je po navedbah STO trend preživljanja prostega časa v naravi okrepil po pandemiji covida-19. "Med top petimi občinami v Sloveniji po prenočitvah so bile v letu 2023 kar tri gorske - Bled, Kranjska Gora in Bohinj. Lani so domači turisti v gorskih občinah ustvarili 20 odstotkov vseh prenočitev oz. dva odstotka več kot leto prej, tuji turisti pa 35 odstotkov oz. 10 odstotkov več kot leto prej," so še izpostavili.

Na področju spodbujanja varnega obiska slovenskih gora STO tesno sodeluje s partnerji, kot so združenje Slovenia Outdoor, Planinska zveza Slovenije, Slovenska policija, Gorska reševalna zveza Slovenije, Triglavski narodni park, Združenje gorskih vodnikov Slovenije in Agencija RS za okolje.