Podjetja 7.6.2024 17:21

V Talumu zaključili projekt digitalne preobrazbe

Kidričevo, 7. junija - Konzorcij partnerjev Talum, InovaIT in Comland je zaključil dveletni projekt digitalne preobrazbe Aluminij 4.0., ki je bil sofinanciran v okviru načrta za okrevanje in odpornost. Skupna vrednost projekta dosega 6,2 milijona evrov, z njim pa so v Talumu okrepili vpeljevanje naprednih digitalnih tehnologij v proizvodnji aluminija.

Kidričevo, Talum. Poslovna stavba podjetja Talum. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Kidričevo, Talum.
Poslovna stavba podjetja Talum.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Konzorcij omenjenih podjetij je za dveletni projekt pridobil 2,2 milijona evrov evropskih sredstev iz mehanizma za okrevanje po koronski krizi.

V okviru projekta so v Talumu v proizvodnji rondelic uvedli novo logistično rešitev in izvedli robotizacijo dveh proizvodnih linij. Prav tako so vpeljali novo tehnologijo samovozečih viličarjev ter izboljšali sledljivost materialnega toka.

V proizvodnji ulitkov so z uporabo naprednih digitalnih tehnologij robotike, avtomatizacije, strojnega vida, umetne inteligence in interneta stvari dosegli velik napredek pri doseganju cilja vzpostavitve 100-odstotne avtomatske kontrole kakovosti ulitkov. Z uporabo teh naprednih orodij so uspešno izboljšali nadzor procesov in izboljšali kakovost izdelkov, so v sporočilu za javnost pojasnili v kidričevski družbi.

Kot so ob zaključku projekta Aluminij 4.0 navedli v Talumu, se tovarna v procesu digitalne preobrazbe vse bolj prilagaja zahtevnemu globalnemu trgu. "Podatki, ki so gonilo pametne tovarne in temelj za odločanje, predstavljajo konkurenčno prednost v vedno bolj nepredvidljivem poslovnem okolju ter omogočajo trajnost procesov in izdelkov, tudi z vidika okoljskega in družbeno odgovornega ravnanja," so zapisali.

V okviru projekta so oblikovali poenoteno digitalno platformo DigiTAL-UM, ki povezuje vse ključne poslovne procese. Celotna arhitektura sistema temelji na najnovejših varnostnih standardih, kar zagotavlja varnost in zanesljivost delovanja, poudarjajo v Talumu.

V konzorcijskem partnerju Comland so medtem pojasnili, da so v projektu z inovativno zasnovanim digitalnim sistemom podpore notranjim in zunanjim uporabnikom zagotovili obravnavo dogodkov v delovnih procesih. V podjetju InovaIT pa so dodali, da so z integracijo tehnologij digitalnih dvojčkov in digitalnih potnih listov obstoječe proizvodno-poslovne procese med drugim nadgradili z naprednimi funkcionalnostmi simulacij.