Podjetja 7.6.2024 12:37

Cerkniški ebm-papst Slovenija obeležuje 30-letnico delovanja

Cerknica, 7. junija - V cerkniškem podjetju ebm-papst Slovenija, ki se ukvarja z izdelavo ventilatorjev za toplotne črpalke in belo tehniko, letos obeležujejo 30-letnico delovanja. V podjetju letno izdelajo nekaj milijonov ventilatorjev, pri čemer program ventilatorjev za belo tehniko postopoma opuščajo. Lani so ustvarili 81 milijonov evrov prodaje.

Ljubljana. Generalni direktor ebm-papst Slovenija Aleš Poljanšek. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Generalni direktor ebm-papst Slovenija Aleš Poljanšek.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

V podjetju zaposlujejo 480 ljudi, praktično vso svojo proizvodnjo pa izvozijo na tuje trge, večinoma v Nemčijo in druge evropske države. V zadnjem času izdelavo ventilatorjev za belo tehniko počasi ukinjajo in se osredotočajo predvsem na ventilatorje za toplotne črpalke. S prehodom so začeli lani v želji, da se osredotočijo na izdelke, ki so pomembni za t. i. zeleni prehod, je za STA povedal generalni direktor Aleš Poljanšek.

V zadnjem času v podjetju beležijo nižjo prodajo, kar je po besedah direktorja posledica velike rasti proizvodnje med epidemijo in odločitve, da bodo postopoma opustili program ventilatorjev za belo tehniko.

"Na področju toplotnih črpalk je sicer trg trenutno, podobno kot pri avtomobilski industriji, na nekakšnem čakanju, kar pomeni, da je sicer stabilen, ni pa videti neke velike rasti. Verjamemo pa, da gre pri toplotnih črpalkah za program prihodnosti" je dejal.

V podjetju sicer danes odpirajo nov logistični center za pakiranje in odpremo izdelkov, v tem letu pa načrtujejo še gradnjo nove proizvodne hale.

Ebm-papst Slovenija je v lasti nemškega podjetja ebm-papst iz Landshuta, ki je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev tehnologije ogrevanja. Predhodnik ebm-papst Slovenija je bilo podjetje Ydria Motors, ustanovljeno leta 1993 kot skupno podjetje Rotomatike in Alcatel SEL. Leta 1997 je skupina ebm-papst od Alcatel SEL kupila podjetje v Landshutu in s tem tudi delež v družbi Ydria Motors. Ebm-papst je leta 2001 od Rotomatike odkupil njihov delež in postal 100-odstotni lastnik Ydrie motors. Ta se je 2016 preimenovala v ebm-papst Slovenija.