#družba 6.6.2024 19:03

Javne slovenske univerze ustanovile konzorcij za izboljšanje prenosa znanja

Ljubljana, 6. junija - Univerza v Ljubljani (UL) je skupaj z Univerzo v Mariboru in Univerzo na Primorskem ustanovila Konzorcij univerzitetnih pisarn za podporo raziskovalcem in študentom pri prenosu znanstvenih dosežkov v gospodarstvo in družbo (UNIK@TT). Konzorcij bo krepil vlogo univerz v slovenskem in globalnem inovacijskem ekosistemu, so sporočili z UL.

Kitajska, Taiyuan. Branje. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Taiyuan.
Branje.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Konzorcij univerzitetnih pisarn za nadgradnjo podpore prenosa znanja UNIK@TT je nastal kot odziv na potrebe po bolj učinkovitem prenosu znanja iz akademskega okolja v gospodarstvo in širšo družbo, so na UL zapisali v sporočilu za javnost. Kot so poudarili, bo s tesnim sodelovanjem univerzitetnih pisarn za prenos znanja v Sloveniji omogočil izmenjavo najboljših praks, razvoj novih inovativnih rešitev ter podporo raziskovalcem in študentom pri varovanju in prenosu njihovih idej v prakso.

Rektor UL pozdravlja podporo ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije pri razvoju področja prenosa znanja. Konzorcij UNIK@TT pa po njegovem mnenju predstavlja pomemben korak naprej v naših skupnih prizadevanjih za krepitev prenosa znanja in tehnologij med univerzami, drugimi raziskovalnimi institucijami in slovenskim gospodarstvom.

"Verjamem, da bomo s sodelovanjem in povezovanjem doprinesli k razvoju dinamične in učinkovite razvojne, raziskovalne in inovacijske skupnosti, ki bo imela dolgoročne pozitivne učinke na celotno slovensko družbo. Veselim se prihodnjega dela in uspehov, ki jih bomo dosegli skupaj," je dejal Majdič.

Med pomembnejšimi cilji konzorcija je priprava standardiziranih pogodb s komentarjem, na primer licenčnih pogodb, dogovorov o nerazkritju informacij, pogodbe o poslovnem sodelovanju, kar bo prispevalo k hitrejšemu in bolj učinkovitemu sklepanju dogovorov, so navedli. Pri tem konzorcij tesno sodeluje z drugim konzorcijem, ki na podoben način povezuje javne raziskovalne inštitute. Skupaj načrtujejo tudi pripravo metrik in kazalnikov za merjenje uspešnosti na področju prenosa znanja, vzpostavitev skupne spletne strani, ki bo služila kot enotna vstopna točka za vse javne raziskovalne organizacije, ki sodelujejo v projektu, ter organizacijo skupnih dogodkov. Te dejavnosti bodo, kot so izpostavili, omogočile boljše spremljanje in učinkovitost pri prenosu znanja, hkrati pa bodo olajšale komunikacijo med raziskovalci, podjetji in investitorji.

Slovenske javne raziskovalne organizacije bodo z dejavnostmi, ki jih sofinancirata Slovenija in EU, na področju prenosa znanja postale še bolj povezane, so prepričani. Kot so še zapisali, bodo povečale število vloženih patentnih prijav kot tudi povezav s slovenskimi podjetji. Na ta način pa bodo sooblikovale učinkovit inovacijski ekosistem, ki bo temeljil na jasnejših pravilih in smernicah ter bo omogočal nadaljnji razvoj področja prenosa znanja in s tem prispeval k razvoju Slovenije, so še dodali.