Podjetja 7.6.2024 7:00

Marmor Hotavlje obeležuje 300 let tradicije kamnoseštva

Gorenja vas, 7. junija - Podjetje Marmor Hotavlje praznuje 300 let tradicije kamnoseštva na Hotavljah. Ob tej priložnosti danes v podjetju pripravljajo slovesnost, ki se je bo udeležil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Vodstvo podjetja je o bogati zgodovini in načrtih za prihodnost spregovorilo tudi na torkovi novinarski konferenci.

Gorenja vas, Marmor Hotavlje. Kamnolom Marmorja Hotavlje. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Gorenja vas, Marmor Hotavlje.
Kamnolom Marmorja Hotavlje.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Gorenja vas, Marmor Hotavlje. Marmor Hotavlje, marmor, plošča. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Gorenja vas, Marmor Hotavlje.
Marmor Hotavlje, marmor, plošča.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Načrti za prihodnost podjetja, ki ima več kot 170 zaposlenih, vključujejo inovacije in razvoj novih izdelkov, predvsem za opremo luksuznih jaht, dobavo butičnega pohištva in sodelovanje z zasebnimi strankami.

V podjetju se osredotočajo tudi na digitalno transformacijo in trajnostni pristop, saj želijo še naprej dosegati in narekovati najvišje standarde v kamnoseški industriji. Velik poudarek v podjetju namenjajo tudi kadrom. Zaposlujejo strojnike, gradbenike, arhitekte, kamnoseke in mehatronike.

Kot je pojasnil direktor podjetja Marmor Hotavlje Damijan Selak, so začeli kot manjša obrtna delavnica z lomljenjem kamna in pripravljanjem blokov za druge kamnoseke. "Danes smo z našimi izdelki prisotni po vsem svetu in veljamo za enega vodilnih kamnoseških podjetij," je izpostavil v sporočilu za javnost.

Za svoje izdelke najraje uporabljajo domačega hotaveljčana, ki ga pridobivajo severno od vasi Hotavlje v kamnolomu pod vznožjem Blegoša. Gre za 230 milijonov let star karnijski apnenec, ki ga po domače imenujejo kar hotaveljski marmor in je izrazito pisane barve.

Zaradi zahtev arhitektov ali želja naročnikov morajo pogosto kamne poiskati tudi drugod. Večina kamnov, ki jih uporabljajo, so z evropskega trga, hkrati pa iščejo po celotnem svetu najboljšo selekcijo kamna.

Kamnoseštvo na Hotavljah se je začelo leta 1721 s prvim datiranim izdelkom iz hotaveljčana. Marmor Hotavlje se tako lahko pohvali z več kot 300-letno tradicijo obdelave kamna, izpostavlja pa tudi kakovost izdelkov in storitev ter edinstvenostjo v panogi, v kateri deluje.

V podjetju imajo najsodobnejšo opremo za razrez in oblikovanje kamna ter razvejano nabavno mrežo, ki jim omogoča raznolik nabor kamnov. Delajo s svetovno znanimi in uveljavljenimi arhitekti, oblikovalci in znanimi osebnostmi, opremljajo luksuzne jahte, izvažajo butično pohištvo v Ameriko in sodelujejo pri odmevnih projektih doma in v tujini.