EU 6.6.2024 10:33

Za nov sistem opozarjanja o onesnaženosti zraka 2,5 milijona evrov sredstev EU

Ljubljana, 6. junija - Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo 2,55 milijona evrov kohezijskih sredstev za 3,66 milijona evrov vreden projekt vzpostavitve sistema seznanjanja in opozarjanja o onesnaženosti zunanjega zraka, imenovan Lastovka. Projekt bodo izvajali na Agenciji RS za okolje, omogočil pa naj bi bolj učinkovit spopad s to problematiko.

Šoštanj. Termoelektrarna Šoštanj, dim, onesnaženje. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Šoštanj.
Termoelektrarna Šoštanj, dim, onesnaženje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Glavni cilj projekta je tako zagotavljanje celovitega spremljanja stanja onesnaženosti zraka, so sporočili z ministrstva, pristojnega za področje evropske kohezijske politike.

Projekt poleg novih sodobnih merilnih mest za spremljanje onesnaženosti zunanjega zraka in drugih aktivnosti za zagotovitev opozarjanja državljanov o onesnaženosti zraka ter informiranja o kakovosti padavin vključuje tudi pripravo strokovnih podlag za odločevalce, ki bodo pomagale pri načrtovanju in spremljanju politik ter ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka.

Projekt Lastovka po prepričanju ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj predstavlja pomemben korak naprej pri izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev in varovanju okolja. S celovitim in natančnim spremljanjem kakovosti zraka ter učinkovitimi opozorilnimi sistemi naj bi tako hitreje in bolj učinkovito ukrepali v primerih povečane onesnaženosti.