Turizem 8.6.2024 8:14

Prenovljeni Grad Podčetrtek bodo odprli avgusta

Podčetrtek, 8. junija - Občina Podčetrtek bo avgusta odprla prenovljeni Grad Podčetrtek, ki ga je kupila leta 2020. Obiskovalcem bo na ogled muzejska zbirka, poleg tega pa bo grad prizorišče za poroke in prireditve. Na terasi gradu, od koder se razprostira razgled na Podčetrtek in okolico, bo na voljo gostinska ponudba, je dejal župan Podčetrtka Peter Misja.

Podčetrtek. Grad Podčetrtek. Foto: Kaja Šoštarec/STA Arhiv STA

Podčetrtek.
Grad Podčetrtek.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Občina Podčetrtek je za nakup gradu, ki je bil pred tem v lasti družine Zečević, odštela 150.000 evrov. Njegova obnova naj bi stala 2,5 milijona evrov.

Mogočni grad je ime dobil po četrtem dnevu v tednu, ko je pod grajskim gospostvom na trgu potekal sodnijski in tržni dan. Pred drugo svetovno vojno je bila njegov lastnik rodbina Attems. Ta ga je leta 1682 kupila od tedanje države, nato pa temeljito prezidala in opremila v baročnem stilu. Po letu 1945 je bil podržavljen.

Direktor Turizma Podčetrtek Boštjan Misja je na sredini novinarski konferenci povedal, da se trudijo v promocijske aktivnosti vključiti vse turistične ponudnike, ki jih je več kot 40. Za letos so izbrali slogan Več kot le doživetje, poleg prireditev, ki so jih že izvedli, pa premierno načrtujejo tudi festival žganih pijač in piva Kotlar. Obuditi skušajo tudi prireditve iz preteklosti, med drugim trail tek na Rudnico.

Župan Podčetrtka Misja pa je napovedal, da občino septembra čaka tudi odprtje novega centra za promocijo podjetništva. V njem bodo med drugim na voljo večja dvorana in številni poslovni prostori za najem.