Podjetja 18.5.2024 11:37

Slovenski podjetnik leta 2024 Franc Jager

Portorož, 18. maja - Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu podelili naziv Slovenski podjetnik leta 2024. To je letos postal Franc Jager, ustanovitelj slovenskega družinskega trgovskega podjetja Jagros, ki upravlja trgovine Jager.

Rogaška Slatina. Ustanovitelj podjetja Jagros Franc Jager. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Rogaška Slatina.
Ustanovitelj podjetja Jagros Franc Jager.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V preteklosti so to priznanje prejeli podjetniki, kot so Ivo Boscarol, Igor Akrapovič, Jure Knez, Dušan Olaj in Marino Furlan. V zadnjih letih so naslov prejeli tudi Franci Pišek, Mirko Strašek, Sandi Češko in kot zadnji Marjan Batagelj.

Dvodnevni dogodek, ki ga organizirata Jure Knez iz Dewesofta in Sandi Markon iz Skupina stroka.si, se je začel v petek. Na njem so razpravljali o razvoju podjetniškega ekosistema, o lastništvu, o umetni inteligenci v poslovnem svetu in o nasledstvu in družini v podjetništvu, so danes sporočili.

"Ker Slovenija še vedno išče trdne temelje podjetništva, je ključno, da skozi naš dogodek gradimo močno podjetniško kulturo in prispevamo k navdihu, ki ohranja podjetnikovo energijo," je po navedbah organizatorjev poudaril Markon.

V okviru dogodka so med drugim izpostavili pobudo za projekt drugega bloka krške nuklearke (Jek 2). "Nujno je, da se čim prej začne gradnja drugega bloka nuklearke, sicer bomo pahnjeni v energetsko odvisnost in zelo drago elektriko," je dejal Knez.

Kot je dodal, so v gospodarstvu pred časom dali ponudbo, da bi sofinancirali jedrsko elektrarno. "Kombinacija javnega denarja in zasebnih investicij je zelo dobro ravnotežje tudi pri večjih projektih, ki stanejo milijarde evrov. Gospodarstveniki smo ugotovili, da lahko skupaj investiramo tri odstotke za gradnjo nuklearke. Če to razširimo, lahko dosežemo 15 ali 30 odstotkov," je ocenil Knez.