Statistika 15.5.2024 10:45

Na avtobusih marca manj, na vlakih več potnikov

Ljubljana, 15. maja - Z avtobusi mestnega javnega linijskega prometa se je marca peljalo 4,3 milijona potnikov, kar je štiri odstotke manj kot marca lani. V medkrajevnem prevozu so jih našteli 2,6 milijona, kar je šest odstotkov manj. So pa statistiki devet odstotkov več potnikov našteli v železniškem prevozu. Več jih je bilo tudi v letališkem in pristaniškem prometu.

Avtobusi so marca opravili 51 milijonov potniških kilometrov, ker je štiri odstotke manj kot marca lani, so danes sporočili z državnega statističnega urada.

Vlaki so medtem prepeljali 1,5 milijona potnikov, kar na letni ravni predstavlja devetodstotno rast. Pri tem so opravili 98 milijonov potniških kilometrov; to je bilo v primerjavi s prejšnjim marcem za 36 odstotkov več.

Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je marca potovalo približno 96.300 potnikov, kar je za 24 odstotkov več kot v prejšnjem marcu. Pretovorjenih je bilo 1100 ton blaga oz. za tri odstotke manj.

V slovenska pristanišča je priplulo ali iz njih odplulo 285 ladij ali za 16 odstotkov več kot pred letom dni (med njimi šest potniških ladij). Našteli so 1025 potnikov, v prejšnjem marcu le 17. V koprskem pristanišču so pretovorili 1,7 milijona ton blaga ali za tri odstotke manj.

Kot so še zapisali statistiki, je bilo v Sloveniji marca prvič registriranih skoraj 13.200 cestnih motornih vozil ali za tri odstotke več kot leto prej. Izmed teh je bilo prvič registriranih skoraj 9100 osebnih avtomobilov oz. za en odstotek več. Od tega jih je bilo novih skoraj 5200 ali približno za odstotek manj.

Čez cestne mejne prehode je v Slovenijo vstopilo ali izstopilo iz nje 5,3 milijona potniških vozil ali za 11 odstotkov več kot marca lani. Tovornih vozil je bilo 1,4 milijona oz. za devet odstotkov več kot leto prej.