Podjetja 24.4.2024 11:03

V novomeški Krki obeležujejo 70-letnico delovanja

Novo mesto, 24. aprila - Novomeška farmacevtska družba Krka obeležuje 70 let delovanja. Odločbo o ustanovitvi Farmacevtskega laboratorija Krka je 23. aprila 1954 izdal takratni Okrajni ljudski odbor Novo mesto, Krka pa je do danes prerasla v družbo s 13.000 zaposlenimi in 1,8 milijarde letnega prometa. Obletnico je družba v torek obeležila s slavnostno akademijo.

Kočevje. Tovarna Yaskawa. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Kočevje.
Tovarna Yaskawa.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Farmacevtski laboratorij je pred 70 leti v središču Novega mesta ustanovil takratni direktor okrajne lekarne Novo mesto Boris Andrijanič. Leta 1956 se je laboratorij preimenoval v Tovarno zdravil Krka, nekaj let pozneje je bila proizvodnja preseljena v Ločno, kjer ima družba glavne proizvodne in upravne prostore tudi danes. Največjo prelomnico v delovanju družbe je sicer pomenila odločitev, da bo namesto licenčnih izdelkov začela izdelovati lastne generične izdelke.

Kot je na slovesni akademiji povedal predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič, družba danes izdeluje že več kot 1000 izdelkov, ki jih v 70 državah uporablja več kot 100 milijonov ljudi.

"Z našimi izdelki obvladujemo vse najpogostejše bolezni sodobnega časa. Našo ponudbo izdelkov širimo, uvajamo nove farmacevtske oblike in jakosti, vstopamo v nove terapevtske skupine ter na nove, tudi najzahtevnejše trge. Da smo na pravi poti, je lansko leto potrdila naša prva trajnostna bonitetna ocena, ki nas je uvrstila med 10 odstotkov najboljših globalnih farmacevtskih podjetij," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost.

Krkin obseg proizvodnje in letnega prometa konstantno rasteta. Leta 2004 so v družbi naredili 4,8 milijarde tablet in kapsul, lani že 16,9 milijarde. Leta 2004 so ustvarili 470 milijonov evrov prometa in 65 milijonov dobička, lani pa je promet znašal že 1,8 milijarde evrov, dobiček pa 313,7 milijona evrov.

Kot enega od razlogov za stabilno rast in poslovanje družbe mnogi vidijo v njeni stabilni lastniški strukturi in dejstvu, da je imela družba do zdaj le tri direktorje. Za prvim direktorjem Adrijaničem je vodenje družbe leta 1985 prevzel Miloš Kovačič, leta 2005 pa Colarič.