Podjetja 24.4.2024 0:30

V kočevski Yaskawi polagajo temeljni kamen za dva nova objekta

Kočevje, 24. aprila - V kočevskem obratu japonske korporacije robotov Yaskawa bodo danes položili temeljni kamen za izgradnjo dveh novih objektov - Evropskega robotskega distribucijskega centra ter nove sodobne stavbe za inženiring in proizvodnjo robotskih sistemov. Odprtje novih objektov načrtujejo v letu 2025.

Kočevje. Tovarna Yaskawa. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Kočevje.
Tovarna Yaskawa.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Položitve temeljnega kamna se bodo med drugim udeležili premier Robert Golob, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter veleposlanica Japonske v Sloveniji Akiko Yoshida.

Nova objekta bosta zrasla ob obstoječi tovarni robotov v Kočevju, ki "predstavlja eno ključnih proizvodnih lokacij Yaskawe v Evropi", so za STA pojasnili v podjetju.

Z novo naložbo, ki je ocenjena na 32 milijonov evrov, namerava Yaskawa krepiti in širiti omrežje proizvodnje ter distribucijo robotov po Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki, so navedli.

Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, je tovarno v Kočevju začela graditi leta 2017, proizvodnja v njej pa je stekla dve leti pozneje.

V Sloveniji ima družba tri podjetja: v Kočevju tovarno robotov Yaskawa Europe Robotics, v Ribnici pa že več kot 30 let še dve družbi, Yaskawa Ristro (proizvajalec rešitev za implementacijo robotov za različne tehnološke procese na ključ za vso Evropo) in Yaskawa Slovenija (za inženiring v regiji).