#družba 14.4.2024 8:10

Apple bo dovolil emulatorje za retro igre

San Jose, 14. aprila - Ameriški tehnološki velikan Apple se je odločil, da bo v svoji trgovini za aplikacije App Store dovolil emulatorje za igranje video iger. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je sprememba strategije preventivni ukrep za ohranitev uporabnikov v času, ko je EU odločila, da mora Apple dovoliti trgovine z aplikacijami drugih ponudnikov.

Nemčija, München. Logotip podjetja Apple. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, München.
Logotip podjetja Apple.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Apple je pretekli teden objavil spremembo pravil za trgovino App Store, ki razvijalcem med drugim omogoča, da v trgovino vključijo emulatorje.

To so programi, ki omogočajo, da določena programska oprema, kot so npr. video igre, deluje tudi na drugih okoljih in operacijskih sistemih, ne samo na tistih, za katere je bila prvotno ustvarjena. Med najbolj priljubljene tovrstne programe sodijo emulatorji za retro igralne konzole, kot so Nintendo in Super Nintendo Entertainment System (NES in SNES), GameBoy in Wii.

Kot je pojasnjeno na portalu Ars Techica, emulatorji poganjajo t. i. datoteke ROM, ki vsebujejo igre. Medtem ko se je uveljavilo, da so sami emulatorji popolnoma zakoniti, pa je zakonitost datotek ROM, prenesenih s spleta, odvisna od posameznih datotek in okoliščin.

Obstajajo datoteke ROM, ki so v celoti v javni domeni ali z licenco, pri kateri ustvarjalec dovoljuje distribucijo. Prav tako obstajajo datoteke ROM, ki so intelektualna lastnina, zaščitena z avtorskimi pravicami, vendar prvotni lastnik ne obstaja več, trenutno lastništvo pa ni znano ali ni uveljavljeno.

Na drugi strani obstajajo datoteke ROM, pri katerih je lastnik še vedno zainteresiran za nadzor distribucije in pogosto z ukrepi želi preprečiti nezakonito izmenjavo in uporabo teh datotek. Med tovrstnimi tarčami so pogosto igre podjetja Nintendo.

Kot izpostavlja dpa, so v skladu z novimi pravili razvijalci emulatorjev v celoti odgovorni za programsko opremo v svojih aplikacijah in morajo zagotavljati skladnost s smernicami in ustreznimi zakoni. To bi lahko pomenilo, da bodo emulatorje na koncu izdala le podjetja, ki imajo pravice do podprtih iger.

Ta poteza naj bi uporabnike Applovih naprav odvrnila od iskanja alternativnih virov za prenos aplikacij, poroča dpa.

Apple bo namreč v skladu s prilagoditvami evropskemu aktu o digitalnih trgih (DMA) svojim uporabnikom v EU omogočil, da namestijo alternativne trgovine z aplikacijami. Trenutno lahko namreč uporabniki iPhonov aplikacije na telefone nalagajo zgolj preko trgovine App Store.