Turizem 8.4.2024 12:12

V Preddvoru tradicionalni teden čemaževih jedi

Preddvor, 8. aprila - Zavod za turizem Preddvor ta teden pripravlja tradicionalno prireditev Okusi čemaž v Preddvoru. V tednu čemaža so preddvorski gostinci svoje jedilnike obogatili z jedmi iz čemaža, ki v pomladnem času preplavlja vznožja preddvorskih gričev in planin. Vrhunec tedna bo nedeljska čemaževa kuhinja na prostem.

Planina nad Borovnico. Divji česen ali čemaž. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Planina nad Borovnico.
Divji česen ali čemaž.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Zavoda za turizem Preddvor, v Preddvoru zaradi obilja čemaža, ki že tisočletja slovi kot zelo zdravilna rastlina, vsako leto sedem pomladni dni posvetijo tej čebulasti trajnici, poimenovani tudi divji česen, divji kravji por, medvedji por ali medvedji česen. Preddvorski gostinci v tem času čemaž vključijo v številne jedi.

V letošnjem čemaževem kulinaričnem izzivu bo od danes pa do nedelje sodelovalo deset preddvorskih gostincev. To so Gostilna pri Bizjaku, Hotel in restavracija Oskar Zaplata, piceriji Gorski privez in Urša, Okrepčevalnica Seljak, Beachvolley Fitko, Dom na Čemšeniku, Planinska koča na sv. Jakobu, Francijeva koča na sv. Jakobu in Dom na Lovrencu.

Omenjeni gostinci, v tem času ponujajo številne čemaževe jedi, med drugim posmoduljo s čemažem in ocvirki ali skuto, čemaževe štruklje, ocvirkovo potico s čemažem, ocvrte kanelone s čemaževim nadevom, čemaževo slano krhko pito s skuto, čemaževe polžke, čemaževo juho s profiteroli, čemažev golaž, široke rezance s čemažem, šparglji in gamberi ter njoke s čemažem, jurčki in gamberi.

Čemažev teden se bo zaključil v nedeljo z gastronomsko prireditvijo na gradu Dvor v središču Preddvora, ki je po desetletjih propadanja leta 2021 znova zaživel in služi v turistične namene tudi kot osrednji prireditveni prostor kraja. Obiskovalce ob bogatem spremljevalnem programu na stojnicah čaka pokušina raznovrstnih čemaževih jedi, za nakup pa bodo na voljo čemaževi krekerji in namazi, čemažev kruh, čemažev sir za žar, čemaževa zeliščna sol in čemaževa eko tinktura.

Na dogodku bo Zavod za turizem Preddvor predstavil tudi novo blagovno znamko Preprosto domače. Za gostinsko ponudbo pa bo poskrbela nova ekipa lani novembra po prenovi ponovno odprtega Hotela in restavracije Oskar Zaplata. Pension Zaplata v Tupaličah pri Preddvoru je namreč zamenjal lastnika, in sicer je objekt z restavracijo, barom in 18 sobami, v katerih je skupaj 45 ležišč, kupila kranjska Agencija Oskar, ki v objektu ureja tudi predavalnico oziroma konferenčno sobo za različne delavnice, seminarje, predstavitve in izobraževanja.