#družba 7.4.2024 8:18

Arriva bo v Kopru testirala nov električni avtobus

Koper, 7. aprila - Družba Arriva bo prihodnji teden v Kopru v mestni potniški promet preizkusno vključila nov srednje veliki električni avtobus Feniksbus FBI 90. Avtobus bodo testirali za novo koncesijsko obdobje, izsledke pa bodo nato lahko prilagodili tudi ostalim mestom, v katerih izvajajo mestni potniški promet, so sporočili iz Arrive.

Kranj. Avtobusi Skupine Arriva Slovenija. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
Avtobusi Skupine Arriva Slovenija.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Devetmetrski električni midi avtobus Feniksbus FBI 90 lahko sprejme do 35 potnikov. Vgrajene ima baterije s skupno kapaciteto 122 kilovatnih ur in doseg do 230 kilometrov.

Arriva bo novi električni avtobus v koprski mestni potniški promet vključila v torek in sredo ter tako izvajala intenzivna testiranja za novo koncesijsko obdobje. Avtobus bo vozil na linijah 5 in 6 mestnega potniškega prometa.

Kot je pojasnil direktor družbe Arriva Bo Karlsson, flota električnih vozil, ki jih Arriva upravlja v Kopru, danes vključuje šest srednje velikih avtobusov in štiri električna vozila za prevoze na klic.

Rezultati testiranja dodatnega električnega avtobusa bodo po Karlssonovih besedah pripomogli k izboljšanju učinkovitosti in trajnosti bodočega koprskega voznega parka. "To testiranje je ključnega pomena, saj nam omogoča prilagoditev vozil specifičnim potrebam mesta Koper ter optimizacijo delovanja v skladu z najvišjimi standardi trajnostne mobilnosti," je dejal.

Koncesionar za prevoz potnikov Arriva v Sloveniji razpolaga s 545 vozili in zaposluje 950 ljudi ter s svojimi poslovnimi enotami deluje v skoraj vseh večjih mestih po državi.