#družba 5.4.2024 10:05

Lani rekordne odkupnine kibernetskim kriminalcem

New York, 5. aprila - Napadi s programsko opremo za šifriranje so donosen posel za kibernetske kriminalce. Po izračunih analitskega podjetja Chainalysis so žrtve kibernetskih napadov z uporabo programske opreme za izsiljevanje lani po vsem svetu izplačale rekorden obseg odkupnin, in sicer skupaj v višini več kot ene milijarde evrov.

Nemčija, Stuttgart. Kibernetski napad, kibernetska varnost, kibernetski kriminal, varnost na internetu. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Stuttgart.
Kibernetski napad, kibernetska varnost, kibernetski kriminal, varnost na internetu.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Škoda, ki jo je povzročila ta izsiljevalska programska oprema, pa je še večja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Poročilo podjetja Chainalysis namreč zajema samo izplačane odkupnine, ne pa tudi ekonomskega učinka zmanjšanja produktivnosti in stroškov popravil, povezanih z napadi.

Pri napadih z izsiljevalsko škodljivo kodo za žrtvijo običajno najprej vohunijo kibernetski kriminalci. Nato šifrirajo njene informacijske sisteme, dešifriranje pa jim obljubijo šele po plačilu odkupnine. Da bi še dodatno pritisnili na žrtve, se vse pogosteje pojavljajo tudi grožnje z objavo že ukradenih podatkov.

Kibernetski kriminalci zahtevajo odkupnino skoraj izključno v bitcoinih, ker pričakujejo, da jim bo kriptovaluta zagotavljala široko anonimnost.

V podjetju Chainalysis so še povedali, da se številne žrtve na zahtevo po odkupnini niso želele odzvati. Ameriška skupina MGM, ki deluje v zabavni industriji in igralništvu, tako po kibernetskem napadu ni plačala odkupnine, vseeno pa je utrpela škodo v ocenjeni višini več kot 100 milijonov dolarjev.

Skupni znesek lani izplačanih odkupnin v višini 1,1 milijarde dolarjev (1,01 milijarde evrov) tako temelji na "previdni oceni", so zapisali v podjetju Chainalysis. Obseg tovrstnih incidentov se nenehno širi, zaradi česar je težko spremljati vsakega ali slediti vsem plačilom odkupnine v kriptovalutah, so pojasnili.

Za leto 2022 je Chainalysis ugotovil znesek izplačanih odkupnin v višini 567 milijonov dolarjev, medtem ko naj bi leta 2021 znašal najmanj 983 milijonov dolarjev.

Do takšnega padca je verjetno prišlo zaradi geopolitičnih dogodkov, kot je ruski napad na Ukrajino. "Ta konflikt ni le zmotil delovanja nekaterih kibernetskih akterjev, temveč je njihove aktivnosti preusmeril s finančne koristi na politično motivirane kibernetske napade, katerih cilj je vohunjenje in uničenje," menijo v podjetju.