Podjetja 28.3.2024 10:02

Objavljen javni natečaj za evropske nagrade za podjetništvo

Ljubljana, 28. marca - Javna agencija Spirit Slovenija je kot nacionalni koordinator tudi letos objavila javni natečaj za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva. Rok za prijavo podjetniških projektov je 10. junij 2024.

Planica. Javna agencija Spirit. Foto: Boštjan Podlogar/STA Arhiv STA

Planica.
Javna agencija Spirit.
Foto: Boštjan Podlogar/STA
Arhiv STA

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Spiritu, "nagrada prepoznava in priznava najbolj uspešne spodbujevalce podjetništva v Evropi, predstavlja najboljše podjetniške prakse, povečuje zavedanje o dodani vrednosti podjetništva ter spodbuja in navdihuje potencialne podjetnike".

K sodelovanju na natečaju vabijo vse državne, regionalne in lokalne organe, javno-zasebna partnerstva ali mala in srednje velika podjetja (velja le za kategorijo Odgovorno in vključujoče podjetništvo) znotraj EU ali pridružene države v okviru stebra programa enotnega trga za mala in srednje velika podjetja, ki so z uspešno pobudo pripomogla k spodbujanju gospodarstva na nacionalni, regionalni oziroma lokalni ravni.

Poleg velike nagrade žirije, ki se lahko podeli v katerikoli kategoriji in bo podeljena najbolj ustvarjalni in navdihujoči zamisli za spodbujanje podjetništva v Evropi, bodo letos nagrade podelili še v šestih tekmovalnih kategorijah, in sicer: spodbujanje podjetniškega duha; vlaganje v podjetniške spretnosti; podpiranje digitalnega prehoda; izboljšanje poslovnega okolja in spodbujanje internacionalizacije poslovanja; podpiranje trajnostnega prehoda ter odgovorno in vključujoče podjetništvo.

Pri vsaki kategoriji bo v luči, da velja za glavno prednostno nalogo Evropske komisije, upoštevan novi zeleni dogovor.

Izvedba javnega natečaja bo potekala na dveh ravneh, najprej na nacionalni in nato še evropski ravni, so pojasnili v Spiritu. Dvema projektoma, ki bosta na nacionalni ravni znotraj posamezne kategorije ocenjena z najvišjo oceno, bo agencija omogočila vključitev v tekmovanje na evropski ravni.

Rok za prijavo podjetniških projektov v Sloveniji je 10. junij 2024, zmagovalci evropske ravni pa bodo razglašeni na podelitvi novembra 2024, ki bo v sklopu vsakoletnega dogodka SME Week potekala v Budimpešti na Madžarskem.