Turizem 19.3.2024 12:28

Vzpenjača na Ljubljanski grad spet obratuje

Ljubljana, 19. marca - Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad po remontu in rednem pregledu znova obratuje, so sporočili iz javnega zavoda Ljubljanski grad. Končali so tudi posodobitev Virtualnega gradu, ki zdaj obiskovalcem s pomočjo sodobne tehnologije omogoča bolj poglobljeno spoznavanje zgodovine gradu.

Ljubljana. Vzpenjača na Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vzpenjača na Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Redni pregled, ki ga morajo na vzpenjači po zakonu opraviti vsakih šest let, po navedbah zavoda vključuje revizijska dela na kabini in podvozju ter posodobitev krmiljenja naprave in komunikacijskih omar.

Tehnična in vsebinska posodobitev Virtualnega gradu pa obiskovalcem omogočata bolj poglobljeno spoznavanje zgodovine Ljubljanskega gradu s pomočjo sodobne tehnologije. "S poudarkom na interaktivnosti in multimedijskih učinkih bo Virtualni grad navdušil obiskovalce vseh starosti," so zapisali.

Osnovna dvanajstminutna projekcija je na voljo v slovenskem, angleškem, nemškem, italijanskem, hrvaškem, ruskem, francoskem, španskem, portugalskem, nizozemskem, madžarskem, kitajskem, japonskem in korejskem jeziku. Za zaključene skupine je na voljo tudi krajša, šestminutna različica, ki je vsebinsko prilagojena otrokom v starosti od šest do 12 let.