Podjetja 19.3.2024 11:27

Fraport z rekordnimi prihodki in dobičkom iz poslovanja

Frankfurt/Brnik, 19. marca - Nemški upravljavec letališč Fraport, ki med drugim upravlja tudi Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, je lani zabeležil rekordne prihodke in dobiček iz poslovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prihodki so znašali štiri milijarde evrov, dobiček iz poslovanja pa 1,2 milijardi evrov. Rast prihodkov in dobička je dosegel tudi Fraport Slovenija.

Ljubljana. Letališče Jožeta Pučnika. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Letališče Jožeta Pučnika.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Frankfurt. Letališče v Frankfurtu. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Frankfurt.
Letališče v Frankfurtu.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Leto prej so prihodki Fraporta znašali 3,2 milijarde evrov, dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) pa je bil pri dobri milijardi evrov. Prihodki so se tako na letni ravni okrepili za 25 odstotkov, dobiček iz poslovanja pa za 17 odstotkov, izhaja iz danes objavljenih poslovnih rezultatov.

Prihodki družbe Fraport Slovenija so medtem lani v primerjavi z letom 2022 porasli za 28 odstotkov na 43,4 milijona evrov, EBITDA pa se je okrepil za 68 odstotkov na 12,8 milijona evrov. Višji prihodki so posledica večjega povpraševanja po potovanjih, so zapisali v poročilu.

Po navedbah Fraporta je ljubljansko letališče zabeležilo opazno okrevanje prometa. To v družbi pripisujejo predvsem boljši povezanosti letališča in ponovni vzpostavitvi letalskih povezav, ki so bile začasno prekinjene zaradi stečaja družbe Adria Airways jeseni 2019 in vpliva pandemije covida-19.

Na ljubljanskem letališču se je število potnikov lani povečalo na nekaj manj kot 1,3 milijona, potem ko so jih leta 2022 našteli nekaj več kot 970.000. S tem se ljubljansko letališče približuje številki iz predkoronskega leta 2019, ko so našteli 1,7 milijona potnikov.

Število potnikov na frankfurtskem letališču se je s predlanskih 49 milijonov povečalo na dobrih 59 milijonov. Za letošnje leto pričakujejo, da bo prek frankfurtskega letališča potovalo med 61 do 65 milijonov potnikov.

"Za nami je izzivov polno, a dobro poslovno leto," je v pismu delničarjem zapisal glavni izvršni direktor Fraporta Stefan Schulte.