EU 9.2.2024 15:45

EU vzpostavlja industrijsko zavezništvo za male modularne jedrske reaktorje

Bruselj, 9. februarja - Evropska komisija je danes začela vzpostavljati evropsko industrijsko zavezništvo za male modularne jedrske reaktorje, ki ga je napovedala že ob torkovi predstaviti priporočila za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2040. Danes je objavila poziv k sodelovanju v zavezništvu.

Krško. Prerez modela jedrskega reaktorja. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Krško.
Prerez modela jedrskega reaktorja.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili v Bruslju, je cilj evropskega industrijskega zavezništva pospešiti razvoj, demonstracijske aktivnosti in umestitev prvih malih modularnih reaktorjev v začetku prihodnjega desetletja.

Glavni cilj je okrepiti dobavno verigo na področju jedrske energije v Evropi z izkoriščanjem njene proizvodne in inovacijske sposobnosti ter izboljšanjem sodelovanja v EU.

Obenem želijo olajšati pripravo in usklajevanje projektov za prihodnje potrebe na področju raziskav in inovacij.

Zavezništvo se bo osredotočilo še na vzpostavljanje načinov za obveščanje potencialnih uporabnikov malih reaktorjev, kot so energetsko intenzivne industrijske panoge, proizvajalci vodika ter urbana območja. Spodbujati pa želijo tudi sodelovanje javnosti.

Danes je komisija objavila poziv k sodelovanju, na katerega se lahko prijavijo najrazličnejši deležniki, vključno z izdelovalci tehnologije, izvajalci javnih služb, finančne ustanove ter raziskovalne in civilnodružbene organizacije. Razpis bo odprt do 12. aprila, ga pa nameravajo še ponoviti, so zapisali na komisiji.

"Sredi bitke za proizvodnjo zadostnih količin razogljičene elektrike, da bi dosegli podnebne cilje, bo jedrska energija, predvsem pa mali modularni reaktorji, igrala bistveno vlogo," je ob tem povedal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Da bodo za dosego podnebne nevtralnosti do leta 2050 potrebne vse tehnologije, tudi jedrska, je Evropska komisija izpostavila že ob torkovi predstavitvi priporočila za določitev podnebnega cilja do leta 2040. Zavzela se je, da bi izpuste toplogrednih plinov do takrat zmanjšali za 90 odstotkov glede na leto 1990. To je sicer šele začetek razprave o tem vmesnem cilju, zakonodajni predlog bo predstavila prihodnja komisija.