Podjetja 10.2.2024 8:30

Na prodaj nekaj več kot petinski delež družbe Aerodrom Slovenj Gradec

Slovenj Gradec, 10. februarja - V okviru stečajnega postopka družbe Prevent Global je za 6. marec razpisana javna dražba za prodajo 21,6-odstotnega deleža v družbi Aerodrom Slovenj Gradec. Izklicna cena za delež je določena pri nekaj manj kot 350.000 evrih, je razvidno iz objave na spletni strani Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Slovenj Gradec. Zastava Prevent Globala. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec.
Zastava Prevent Globala.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Kot v zvezi z deležem v družbi Aerodrom Slovenj Gradec v zadnjem rednem poročilu navaja stečajni upravitelj družbe Prevent Global v stečaju Marko Bandelj, je bil zaradi izstopa družbenika Aviofun sprejet sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala, posledično pa so se spremenili poslovni deleži družbenikov, ki so bili vpisani v sodni register.

Preostali delež podjetja Aerodrom Slovenj Gradec je v večinski lasti podjetja Eurocity Janka Zakeršnika, manj kot en odstotek ima v lasti trgovsko podjetje Konik.

Podjetje Aerodrom Slovenj Gradec, ki po zadnjih dostopnih podatkih nima zaposlenih - prokurist je Janko Zakeršnik, direktor pa od leta 2021 Franc Kadiš -, je imelo po podatkih s spletne strani Ajpesa v letu 2022 nekaj manj kot 53.200 evrov prihodkov, leto pa sklenilo z izgubo v višini 120.000 evrov. Bilančna izguba je konec leta 2022 znašala nekaj manj kot 3,3 milijona evrov, kažejo podatki, objavljeni na Ajpesu.

Sicer pa je bil na slovenjgraškem letališču takoj po poplavah avgusta lani vzpostavljen zračni most za dostavo pomoči prizadetim v Zgornji Mežiški dolini. Zračni most je deloval od 6. do 16. avgusta, Mestna občina Slovenj Gradec pa je v okviru intervencijskih stroškov ob ujmi, ki jih je v celoti pregledala in odobrila država, podjetju Aerodrom Slovenj Gradec plačala račun v višini 134.000 evrov (z DDV) za najem celotne letališke infrastrukture.

Lastnik letališča je poleg letališke steze za čas delovanja zračnega mostu omogočil uporabo dodatne infrastrukture, na razpolago je dal tudi štiri tovorna vozila in viličarja za pretovarjanje in premikanje donirane hrane, pijače, zdravil in opreme.

Po podatkih Prostovoljnega gasilskega društva Golavabuka, ki je nudilo logistično pomoč, so v 11 dneh delovanja zračnega mostu domači in tuji helikopterji z letališča prepeljali več kot 175 ton hrane, pijače, zdravil, opreme in gradbenih strojev.

Kot je novembra lani poročal časnik Večer, skuša Zakeršnik Aerodrom Slovenj Gradec že dlje časa prodati, tako z objavami na domačem kot tujem trgu, in sicer po ceni osem milijonov evrov. Sodni spor glede lastništva dela zemljišč, med drugim tudi vzletno-pristajalne steze, je trajal več let, dobil pa ga je Koroški aeroklub Slovenj Gradec. Ta je tako lastnik okoli tretjine piste, je poročal Večer.