#družba 4.2.2024 12:31

Zelena luč za Konzorcij evropske digitalne infrastrukture za zavezništvo za jezikovne tehnologije

Bruselj/Ljubljana, 4. februarja - Evropska komisija je ta teden potrdila ustanovitev Konzorcija evropske digitalne infrastrukture za zavezništvo za jezikovne tehnologije (ALT-EDIC), ki predstavlja nov mehanizem za večdržavne projekte. Slovenija od njega pričakuje vzpostavitev lastnega velikega jezikovnega modela, so danes objavili na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Belgija, Bruselj. Sedež Evropske komisije v Bruslju. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Sedež Evropske komisije v Bruslju.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Digitalni infrastrukturni konzorcij EDIC državam članicam omogoča, da na prožen in učinkovit način združijo finančna sredstva in druge vire ter vlagajo v transformativne digitalne projekte.

Zavezništvo za jezikovne tehnologije (ALT-EDIC) je eden od prvih EDIC, predlaganih decembra 2023. Koordinira ga Francija, članice so Bolgarija, Francija, Grčija, Irska, Italija, Hrvaška, Latvija, Litva, Nizozemska, Poljska, Hrvaška in Slovenija, opazovalke pa Avstrija, Danska, Estonija, Malta, Romunija in Slovaška ter regija Flandrija. Kot članice se nameravajo pridružiti še Madžarska, Portugalska in Španija.

Poslanstvo ALT-EDIC je razviti skupno evropsko infrastrukturo na področju jezikovnih tehnologij, zlasti velikih jezikov in drugih temeljnih modelov umetne inteligence. Prizadeva si za izboljšanje evropske konkurenčnosti, povečanje evropskih podatkov in drugih ustreznih virov ter ohranjanje evropske jezikovne raznolikosti in kulturnega bogastva, so zapisali na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Akcijski načrt ALT-EDIC se osredotoča na več tematskih področij: podatki, obstoječi jezikovni modeli, novi jezikovni modeli, evalvacija, certificiranje in normalizacija ter kreiranje ekosistema.

Slovenija vidi povezovanje v ALT-EDIC kot nadaljevanje projekta Razvoj slovenščine v digitalnem okolju. "Pričakujemo, da bomo v okviru tega projekta prišli do lastnega velikega jezikovnega modela, hkrati bo to okolje, ki bo tako raziskovalcem kot industriji, omogočalo nadaljnje razvojno delo in vzpostavitev končnih rešitev za uporabnike," so še navedli na ministrstvu.