Podjetja 1.2.2024 14:27

Med kandidati za nakup puljske ladjedelnice tudi slovenski Eko bor

Pulj, 1. februarja - Na Hrvaškem bo naslednji petek potekala nova javna dražba za nakup večinskega deleža puljske ladjedelnice Uljanik 1856. Za 54,77-odstotni delež družbe z izklicno ceno 6,91 milijona evrov se bodo potegovali trije potencialni kupci. Med njimi je tudi slovensko podjetje Eko bor, pišejo hrvaški mediji.

Hrvaška. Puljska ladjedelnica Uljanik. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Puljska ladjedelnica Uljanik.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Na tokratni dražbi se bodo v nasprotju z dosedanjimi štirimi dražbami, na katerih ni bilo ponudb, za nakup večinskega deleža v Uljaniku po pisanju Poslovnega dnevnika potegovali reško podjetje Adria Mont, romunsko podjetje GSP offshore SRL in slovenska družba Eko bor, ki je v lasti Patrika Jarca.

Novogoriški Eko bor se ukvarja s trgovino z odpadki na veliko, ima le nekaj zaposlenih in letno ustvari okoli 10 milijonov evrov prihodkov. Za nakup Uljanika je po pisanju reškega Novega lista ponudil 3,5 milijona evrov.

Ponudba Adrie Mont je po teh navedbah vredna 6,45 milijona evrov. Podjetje je sicer specializirano za proizvodnjo in montažo distribucijskih naftovodov in plinovodov ter gradnjo rezervoarjev za surovo nafto. Ima približno 40 zaposlenih in dva milijona evrov prometa.

Tako Adria Mont kot tudi Eko bor nimata izkušenj z ladjedelništvom.

Najresnejši kandidat je skupina GSP romunskega podjetnika Gabriela Valentina Comanescuja. Družba ima 2700 zaposlenih in je znana po delu z naftno in plinsko industrijo, natančneje po gradnji ploščadi. To je bil po navedbah Poslovnega dnevnika tudi razlog za njen vstop na hrvaški trg, ko se je skupaj z reškim 3. majem prijavila na javni razpis Ine za postavitev plinskih ploščadi na Jadranu. Comanescu ima v portfelju tudi ladjedelnico v Konstanci, ladja skupine GSP pa je sodelovala tudi pri sanaciji Inine plinske vrtine v severnem Jadranu.