#družba 3.2.2024 8:19

ZPS: Izposoja smuči se splača za smuko do 15 dni

Ljubljana, 3. februarja - Izposoja smuči je lahko zanimiva za dnevno ali tedensko smučanje, ne pa tudi za celo sezono, saj bi v tem primeru za izposojene smuči odšteli že skoraj toliko kot za nove, so ocenili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). "Čez prst se izposoja splača vsem, ki v sezoni ne zberejo več kot 10 do 15 smučarskih dni," so zapisali.

Ljubljana. Smučarska oprema, smuči. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Smučarska oprema, smuči.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Ocenjevalci Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave (Mipor) so v okviru javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev, ki jo sofinancira gospodarsko ministrstvo, januarja pregledali šest izposojevalnic smučarske opreme na slovenskih smučiščih ter si sedemkrat sposodili smuči, palice, smučarske čevlje in čelado za povprečno smučarko in dobrega smučarja.

Obiskali so Areh (Servis Areh), Kope (Sport Vabo), Kranjsko Goro (Extreme Vital in Bernik), Krvavec (Jecom sport), Roglo (hotel Planja) in Vogel (Finžgar). Dve izposojevalnici so ocenili z zelo dobro oceno, pet pa z dobro. Na splošno je bila storitev zadovoljiva, izposojena oprema pa ne vedno vrhunska, kar bi, kot so izpostavili na ZPS, dobrega smučarja lahko zmotilo.

Med drugim so ugotovili, da v izposojevalnicah zelo redko povprašajo po višini, teži in predvsem znanju smučanja. V izposojevalnicah, razen dveh, je bilo treba za vrhunske smuči prositi posebej, vrhunskih smučarskih čevljev pa niso dobili nikjer.

Med drugim so izpostavili, da so bile ostrine robnikov dobre, ohranjenost smuči pa je precej nihala. Smuči so bile le redko namazane, bele lise na drsni ploskvi pa so pogosto razkrivale presušenost. Izposojevalci čelado priporočajo in včasih zanjo ni treba doplačati, cene izposoje pa so bile zelo različne.

Za smuči za odrasle je treba po podatkih ZPS odšteti od 14 do 23 evrov na dan, boljše stanejo od 20 do 35 evrov. Otroške stanejo od 10 do 14 evrov na dan.

"Če boste izbrali še izposojo čevljev, se razlike dodatno povečajo, tudi zato, ker vse izposojevalnice na ceniku nimajo možnosti ugodnejšega najema kompleta opreme (smuči, palice, čevlji), ampak seštevajo cene za vsak del opreme posebej. Dnevni najem vas bo stal od 20 do 30 evrov, za boljšo opremo boste odšteli od 30 do 55 evrov na dan," so povzeli na ZPS.

Cene otroških kompletov se gibljejo od 14 do 23 evrov, marsikdaj je v to vključena tudi čelada, ki je za otroke do 14. leta na slovenskih smučiščih obvezna. Ocenjevalci so ugotovili, da nobena izposojevalnica ne ponuja popustov v primeru, ko se za izposojo odloči celotna družina.