Statistika 29.1.2024 14:14

Banke novembra lani še povečale dobičke

Ljubljana, 29. januarja - Dobiček bank po davkih je v prvih enajstih mesecih lani znašal 891,6 milijona evrov, kar je 110,6 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej. Obseg bilančne vsote bank v Sloveniji pa je bil z 52,5 milijarde evrov za skoraj pet odstotkov večji kot leto prej, kažejo danes objavljeni podatki Banke Slovenije.

Ljubljana. Denar, bankovci, evro. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Denar, bankovci, evro.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Enajstmesečni dobiček bank pred obdavčitvijo se je povečal za 112,4 odstotka na nekaj več kot eno milijardo evrov. Neto dohodek bank se je več kot podvojil, prav tako tudi oslabitve in rezervacije, vendar po nekaj nižji stopnji rasti.

Neto obrestni prihodki so se povečali za 97,3 odstotka, po drugi strani so se neobrestni prihodki za 3,6 odstotka zmanjšali.

Tekoče kreditiranje gospodinjstev se je malenkost povečalo. Mesečni prirast k stanju posojil gospodinjstev je bil novembra z nekaj manj kot 55 milijonov evrov precej nad povprečjem leta 2023, večino pa so predstavljala potrošniška posojila. Njihova medletna rast je bila 10,8-odstotna, medtem ko je bil obseg stanovanjskih posojil od tistega v novembru 2022 večji za pol odstotka.

Bilančna vsota bank se je novembra okrepila za 0,5 odstotka, v enajstih mesecih leta 2023 skupaj pa za 4,8 odstotka. Medletna rast vlog nebančnega sektorja je bila predzadnji lanski mesec 3,6-odstotna. Pri tem se je stanje vlog gospodinjstev zmanjšalo za 0,1 odstotka, od novembra predlani pa za 4,1 odstotka povečalo.