Podjetja 6.2.2024 9:36

Brancin Ribogojnice Fonda raste tudi več kot pet let

Lucija, 6. februarja - Na najbolj južni točki slovenskega morja, ki jo zaznamujeta razmeroma globoka voda in močan morski tok, je ribogojnica Fonda. Znana je po dolgotrajnem gojenju kakovostnejših rib, saj njihovi brancini rastejo tudi več kot pet let. Družina Fonda obiskovalcem omogoča tudi vodene oglede ribogojnice.

Lucija, Seča. Ribogojnica Fonda v Seči. Foto: Jaka Jeraša

Lucija, Seča.
Ribogojnica Fonda v Seči.
Foto: Jaka Jeraša

Zgodovina družinskega podjetja se je začela pred več kot 50 leti, ko je Ugo Fonda ustanovil podjetje za podvodne dejavnosti, kot so gradbena dela in vzdrževanje pristanišč, pa tudi vzorčenje in opazovanje. Mednarodno priznani podvodni biolog je ljubezen do morja razvijal naprej in tako leta 2003 z družino začel projekt ribogojnice.

Osnovno vodilo je bilo narediti nekaj novega, zato se družina Fonda ni osredotočila na množično gojenje, temveč višjo kakovost. Rezultat je Piranski brancin Fonda, ki je z leti prerasel v sinonim za slovensko ribo. Poleg brancinov gojijo tudi orade in klapavice. Sledljivost rib zagotavljajo tako, da vsaki takoj po dvigu iz morja pritrdijo značko z datumom izlova.

Osnova za ribo najvišje kakovosti je takšna rast kot v naravi. "Mnogi mislijo, da to pomeni nekaj mesecev, a gre v resnici za vsaj štiri do pet let. Priznati moram, da si nismo niti predstavljali, kaj vse to potegne za seboj," pojasnjuje Irena Fonda. Dolgotrajno gojenje po višjih standardih namreč zahteva več dela in več krme visoke kakovosti, ki je tudi dražja.

Od leta 2016 je Fonda pod okriljem italijanskega strateškega lastnika Vale Ca' Zuliani, ki je prav tako družinsko podjetje in ima med drugim ribogojnico v italijanskem Tržiču in v Pili pri Rovigu. Čeprav je to zahtevalo nekaj prilagoditev poslovanja, so zadovoljni, da ima italijansko podjetje posluh za posebnosti njihovega načina dela. "Nekaterih projektov brez njih ne bi mogli izvesti, poleg tega pa nam delo pod njihovim okriljem omogoča več časa za ukvarjanje z osnovno dejavnostjo, torej skrbjo za ribe," je dejala.

Ribe prodajajo prek nekaterih trgovskih verig in neposredno restavracijam, ponujajo pa tudi nakup prek spleta z dostavo na dom in osebni prevzem. "Na začetku smo skoraj vse prodali v Italijo, nato pa smo se načrtno usmerili v povečanje prodaje na domačem trgu," je pojasnila. Pandemija covida-19 jih je prisilila v vnovično povečanje deleža prodaje v tujino, zdaj pa si spet prizadevajo čim več prodati v Sloveniji. Sodelujejo tudi s šolami, kar želijo v prihodnje še okrepiti.

Slovensko morje je za gojenje rib z ekonomskega vidika sicer neugodno. "Smo najsevernejša ribogojnica v Jadranskem morju. Je pa dejstvo, da v mejnih razmerah običajno dobimo najboljše rezultate, če smo seveda pripravljeni vložiti nadpovprečno količino truda," pojasnjuje Fonda.

Dejavnost so razširili tudi na vodene oglede ribogojnice, ki so jih poimenovali izobraževalni turizem. Obiskovalcem - doslej so jih sprejeli iz 131 držav - želijo namreč po Fondinih besedah predstaviti širšo sliko s poudarkom na varstvu okolja.

Slednjemu je namenjen tudi neprofitni zavod YouSea za ohranjanje biotske raznovrstnosti morja, katerega soustanovitelja sta tudi Lean in Irena Fonda. "Ena od osrednjih dejavnosti zavoda je ozaveščanje o številnih vplivih človeka na morje in njihovih posledicah, ki so žal večinoma negativne," je pojasnila Fonda.

Tako kot številna druga podjetja se tudi Fonda pri načrtovanju poslovanja sooča s pomanjkanjem delovne sile, ki je pri takšni posebni dejavnosti še večja težava. "Takšnega dela seveda ne zna opravljati vsak, zato nam je že nekaj časa jasno, da moramo delavce izobraziti sami," je povedala. Redno zaposlenih je trenutno 11, pomaga pa jim še nekaj občasnih delavcev.