Turizem Statistika 21.1.2024 8:46

Ljubljanski grad lani z rastjo obiska

Ljubljana, 21. januarja - Ljubljanski grad je lani obiskalo 1,19 milijona obiskovalcev, kar je skoraj 200.000 več kot leto prej. Tirna vzpenjača je prepeljala 543.000 potnikov oziroma 115.000 več. Med obiskovalci gradu se je povečal delež tujcev, ki je lani dosegel 76 odstotkov.

Ljubljana, Ljubljanski grad. Zastavi na Ljubljanskem gradu. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Ljubljanski grad.
Zastavi na Ljubljanskem gradu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so ta teden sporočili iz javnega zavoda Ljubljanski grad, so v grajskih prostorih lani izvedli 331 dogodkov, 432 poročnih obredov in 983 vodenih ogledov.

Med naložbami v infrastrukturo so izpostavili obnovo strehe nad poročnima dvoranama in stopnic, ki vodijo na razgledno teraso, ureditev dveh studiev v nadstropju objekta Na Stolbi, dokončanje obnove dvorane Kazemate ter ureditev parkirnih površin v Grajskem parku.

Kot je povedala direktorica zavoda Mateja Avbelj Valentan, so pred njimi nova vzdrževalna dela, ki bodo zahtevala tudi dodatno potrpežljivost obiskovalcev. V kratkem se namreč obeta začetek rednega pregleda vzpenjače, ki zato začasno ne bo obratovala, začasno bo zaradi prenove zaprt tudi Virtualni grad. Zaradi sanacije bodo poleg tega začasno zaprli vstopni most.

Za prenovo in revitalizacijo Ljubljanskega gradu v obdobju 1969-2023 je skupina arhitektov prejela nagrado glavnega mesta.

Javni zavod Ljubljanski grad od leta 2018 upravlja tudi Hostel Celica, ki je lani praznoval 20-letnico delovanja. Od aprila so v njem beležili 80-odstotno zasedenost ležišč, v glavnih poletnih mesecih pa v povprečju 92-odstotno. Med letom so tam izvedli 120 kulturno-umetniških dogodkov.