Podjetja 4.12.2023 14:36

V Luki Koper presegli milijon pretovorjenih kontejnerskih enot

Koper, 4. decembra - Luka Koper je na kontejnerskem terminalu tudi letos presegla milijon pretovorjenih kontejnerskih enot (TEU). Novembra so dosegli tudi nov mesečni rekord na terminalu za avtomobile in ro-ro, kjer so pretovorili 88.837 vozil oziroma največ doslej, so danes sporočili iz družbe.

Koper, Luka Koper. Luka Koper, pristanišče. Foto: Bor Slana/STA

Koper, Luka Koper.
Luka Koper, pristanišče.
Foto: Bor Slana/STA

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so mejnik milijon TEU lani dosegli kot prvo pristanišče za kontejnerje na Jadranu, letos pa so dosežek ponovili že mesec pred koncem leta. "Tudi sicer je koprsko pristanišče eno redkih evropskih pristanišč, ki letos beleži rast kontejnerskega prometa," so poudarili.

Da je bilo leto 2023 rekordno, po njihovih besedah dokazuje tudi podatek o absolutnem mesečnem rekordu pretovora kontejnerjev, ki so ga dosegli marca, ko so pretovorili 105.744 kontejnerskih enot. Da bi zadostili potrebam trga, pospešeno pridobivajo dokumentacijo za podaljšanje severnega dela prvega pomola, so navedli.

"Če želimo ostati konkurenčni v svetovnem pomorskem prometu, moramo stremeti k razvojno naravnanim projektom. Prednostna naloga je izgradnja dodatnih pristaniških kapacitet, predvsem za obe strateški blagovni skupini," je dejala predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan.

Pri novembrskem dosežku na področju pretovora vozil so prejšnji rekord presegli za 1304 vozila. Kot so poudarili, so doseženi rezultati "izjemni" tudi v primerjavi s ključnimi avtomobilskimi terminali po Evropi, kot sta Valencia in Antwerp-Bruges.

Tako kot lani so v koprskem pristanišču tudi letos višji pretovor zabeležili tako pri izvozu - predvsem na Bližnji in Daljni vzhod - kot tudi pri uvozu, kjer se znatno povečuje delež električnih vozil. "Ob tem lahko višje pretovorne številke na avtomobilskem segmentu pripišemo tudi preusmeritvi blagovnih tokov, ki smo jih v družbi uspeli pridobiti z zanesljivimi storitvami in dodatnimi kapacitetami, zgrajenimi v zadnjih letih," so dodali.